Israels armé: Vi har hittat en ledningscentral

Uppdaterad 2023-11-16 | Publicerad 2023-11-15

Den israeliska armén hävdar att man funnit en militär ledningscentral med vapen och militär utrustning i det Gazasjukhus som en räd genomförts mot under onsdagen.

Gazaremsans hälsodepartement – som styrs av terrorstämplade Hamas – tillbakavisar uppgifterna.

Följ ämnen
Israel

– På sjukhuset hittade vi vapen, underrättelsematerial och militär teknik , säger arméns talesperson Daniel Hagari på onsdagskvällen.

– Vi hittade också ett operativt högkvarter med kommunikationsutrustning som tillhör Hamas, fortsätter han.

Hamas meddelar i ett uttalande att ”ockupationsstyrkorna inte hittat någon militär utrustning eller några vapen” i sjukhuset.

En satellitbild av al-Shifa-sjukhuset i Gaza och dess närområde tagen den 11 november.

Räden inleddes på onsdagen och Hamas lät snart hälsa att USA:s president Joe Biden var den ytterst ansvarige för att israeliska soldater tog sig in på Gazas största sjukhus al-Shifa på morgonen. Men anklagelsen avfärdas av Vita huset.

En israelisk flagga vajar över en förstörd byggnad i Gaza på onsdagen.

Skott i luften

– Vi har inte givit klartecken till de militära operationerna runt sjukhuset, sade John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, på onsdagen, flera timmar efter att räden inleddes.

Israeliska soldater inne på Al-Shifa-sjukhusets område i Gaza City.

Tiotals israeliska soldater, några med ansiktsmask och med vapen som avfyrades i luften, slog tidigt på morgonen till mot sjukhuset. Den israeliska militären har upprepade gånger anklagat Hamas för att ha byggt en militär kommandocentral under al-Shifa, vilket Hamas förnekar.

Räden var enligt israelisk militär en ”precist inriktad operation mot Hamas” på ett specifikt område på al-Shifa-sjukhuset.

Styrkorna uppges ha lämnat

– De sade till oss att vi inte skulle nå utkanten av Gaza stad och det gjorde vi, de sade till oss att vi inte skulle inta al-Shifa och det gjorde vi, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu några timmar efter att soldater intog sjukhuset.

– Det finns ingen plats i Gaza som vi inte kommer att nå.

En israelisk soldat i Gaza City.

Ett ögonvittne uppgav för AFP att israeliska soldater, efter att ha tagit sig in på sjukhuset, gick från rum till rum i jakt på Hamas-medlemmar, samtidigt som de avlossade varningsskott.

Flera timmar senare, framemot kvällen, rapporterade AFP att de israeliska styrkorna dragit sig tillbaka från sjukhuset.

Enligt Israel uppstod det inte någon någon friktion mellan soldaterna som stormat sjukhuset och dess patienter. Men på den palestinska sidan har läkare beskrivit hur uppskrämda barn skrikit i uppståndelsen.

”Vi är extremt oroade över hur det påverkar sjuka och skadade personer, vårdpersonal och civila”, säger Internationella rödakorskommittén till AFP.

Området runt al-Shifa, Gazaremsans största sjukhus, har hamnat i fokus för striderna i området de senaste dagarna.

Uppgifterna om hur många människor som befinner sig på eller i närheten av sjukhuset varierar. WHO uppgav under söndagen att omkring 650 patienter vårdas på al-Shifa. Därtill ska omkring 500 sjukhusanställda – och 1 500 civila – finnas antingen på eller i sjukhusets närhet.

Läkare på sjukhuset har tidigare uppgett att de tvingats gräva massgravar utanför sjukhuset, för att begrava patienter som inte kunnat få tillräcklig vård.

Varning utan gehör

Israel har vid flera tillfällen under de senaste veckorna varnat för att Hamas användning av al-Shifa för militära syften äventyrar den skyddade status som sjukhus åtnjuter enligt folkrätten.

Även USA:s regering meddelade under tisdagen att man via ett antal underrättelsemetoder kommit fram till att Hamas har en militär kommandocentral under al-Shifa-sjukhuset med tillhörande vapenlager.

Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären påstår sig ha genomfört.