Fem punkter: Kaoset på Open AI

Uppdaterad 2023-11-30 | Publicerad 2023-11-22

Vd:n Sam Altman fick sparken från Open AI – men gjorde comeback på posten dagar senare.

Få koll på turerna här.

1. Altmans avskedande

Sam Altman, vd och en av de mest inflytelserika ledarna inom AI-industrin, avskedades från Open AI. Detta beslut följde efter en granskning av styrelsen, som konstaterade att han inte varit ”konsekvent uppriktig i sin kommunikation” med styrelsen​​.

2. Greg Brockmans avgång

Greg Brockman, medgrundare och president för Open AI, avgick från företaget. Denna avgång kom bara timmar efter Altmans avskedande och skapade stor förvåning​​​​.

Sam Altman, sparkad och återinsatt vd på Open AI.

3: Anställdas reaktion

Nästan alla av Open AI:s över 700 anställda hotade att säga upp sig i ett brev där de krävde styrelsens avgång och återinsättandet av både Altman och den tidigare presidenten Greg Brockman​​.

4. Investerares chock

Open AI:s investerare uttryckte förvåning och chock över Altmans avskedande och Brockmans efterföljande avgång. Dessa händelser kom som en överraskning även för dem med direkt insyn i företaget​​.

5. Återvänder till Open AI

Efter deras avgång från Open AI kom beskedet att Altman och Brockman skulle leda en ny avdelning på Microsoft. Men den 22 november kom ett nytt besked, de återvänder till Open AI. Den 29 november presenterades Altman och Brockman officiellt och en ny styrelse tillsattes.

Följ ämnen i artikeln