Bolivias exledare samlar partiet från exilen

Av: TT

Publicerad:
Bolivias tidigare president Evo Morales under en presskonferens i Argentinas huvudstad Buenos Aires i torsdags.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Bolivias tidigare president Evo Morales under en presskonferens i Argentinas huvudstad Buenos Aires i torsdags.

Bolivias tidigare president Evo Morales – i exil i Argentina – kallar till sig sitt parti för att samla krafterna inför det kommande valet. De planerar ett stort möte vid gränsen för att välja vem som ska fylla tomrummet efter Morales och utmana landets nya makthavare.

Representanter för socialistpartiet Mas kommer till Argentinas huvudstad Buenos Aires den 29 december, enligt Morales.

– Där kommer vi att diskutera och sedan fatta beslut om att samlas under säkra former vid gränsen mellan Argentina och Bolivia för att välja vår kandidat, säger expresidenten i en intervju med radiokanalen Radio la Red.

Totalt kommer omkring tusen partiföreträdare och medlemmar att närvara vid gränsmötet – och även representanter för Argentinas nya vänsterregering, enligt Morales.

– Kamrater från (fackföreningsrörelsen) Central de Trabajadores de Argentina har lovat att rekommendera mig en lämplig plats vid gränsen. De kommer också att närvara, liksom Argentinas regering, för att garantera säkerheten.

Ungt stjärnskott

Som möjliga kandidater till att företräda partiet nämner Morales de tidigare utrikesministrarna Diego Pary och David Choquehuanca, den tidigare ekonomiministern Luis Arce samt 30-årige Andrónico Rodríguez, en uppstigande stjärna inom Mas.

Det var i november som Morales, efter närmare 14 år vid makten, valde att kliva ner. Bakgrunden var flera veckor av protester från oppositionsanhängare som anklagade regeringen för fusk i valet i oktober. Enligt det ifrågasatta resultatet vann Morales precis med den marginal som krävs för att slippa en andra valomgång.

När den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS valgranskare senare meddelade att man upptäckt flera oegentligheter lovade Morales att valet skulle tas om. Men efter påtryckningar från militären såg han sig tvungen att avgå och fly landet, och anser sig ha utsatts för en statskupp.

Nyval nästa år

Missnöjet mot Morales grundade sig även i att han ställde upp för en fjärde mandatperiod, trots att författningen egentligen bara tillåter två.

Den nya tillfälliga presidenten Jeanine Áñez godkände häromdagen en lag som innebär att nyval kommer att hållas någon gång under nästa år. Hon har kritiserats för att ha satt in militären mot demonstrerande Moralesanhängare och för tidigare utspel som tolkats som rasistiska mot landets ursprungsbefolkning.

Den politiska krisen i landet har fördjupat sprickorna mellan ursprungsbefolkningen på landsbygden, som till stor del står bakom Morales, och Bolivias medel- och överklass.

Publicerad: