Norges kungahus har sorg – författaren Ari Behn är död

– Våra barnbarn har förlorat sin älskade pappa, säger kung Harald

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Prinsessan Märtha Louises exmake, författaren och designern Ari Behn, är död.

Enligt familjen tog han sitt liv på juldagen.

– Vi sörjer att våra barnbarn har förlorat sin älskade pappa, säger Norges kung Harald.

Ari Behn blev 47 år.

För Norge och norska kungafamiljen kom den tragiska nyheten som en chock på juldagskvällen.

– Det är med stor sorg i hjärtat som vi de närmast anhöriga till Ari Behn måste meddela att han i dag tog sitt eget liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den närmaste tiden, säger hans familj i ett uttalande som skickats till den norska tidningen VG av Geir Håkonsund, som har fungerat som manager för Ari Behn.

I närmare två decennier ingick Ari Behn i den norska kungafamiljen.

1 av 3 | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på prinsessan Sofia och Carl Philips bröllop 2015.

Har tre döttrar

Det är bara tre år sedan han och prinsessan Märtha Louise, 48, skilda vägar, 2016.

Även det kom som en chock för många.

I ett pressmeddelande sa prinsessan Märtha Louise då:

– Livet går inte på räls. Det har både Ari och jag fått erfara. Men det blir allra tydligast nu, när livet har gjort några krumsprång vi aldrig hade kunnat ana. I dessa dagar går vi två nämligen ifrån varandra. Vi avslutar äktenskapet, men förblir tillsammans i föräldraskapet.

Ari Behn och prinsessan Märtha Louise har tre barn tillsammans, döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, Emma Tallulah, 11.

Kort efter det oväntade dödsbeskedet gick även norska kungahuset ut och beklagade djupt Ari Behns död.

”Varma och goda minnen”

I ett uttalande säger hans tidigare svärföräldrar, kung Harald och drottning Sonja:

– Det är med stor sorg drottningen och jag har mottagit budskapet om Ari Behns bortgång. Ari var en viktig del av vår familj under många år, och vi bär med oss varma och goda minnen av honom. Vi är tacksamma över att vi fick lära känna honom. Vi sörjer att våra barnbarn nu har mist sin älskade pappa – och har djup medkänsla med hans föräldrar och syskon, som nu har mist sin älskade son och bror. Vi ber om att Aris närmaste familj får ro i den här svåra tiden.

Kronprins Haakon och prinsessan Mette-Marit beskriver också hur bestörta de blev över Ari Behns allt för tidiga bortgång:

– För oss var Ari en god vän, en älskad familjemedlem och en fantastisk onkel, som vi delade många av livets små och stora ögonblick med. Det är med stor sorg vi har mottagit budskapet om hans bortgång. Vi var alla väldigt förtjusta i Ari. Våra tankar går speciellt till Maud, Leah, Emma, prinsessan Märtha Louise och Aris närmaste familj

Även Norges statsminister Erna Solberg har lämnat ett uttalande med anledning av Ari Behns död.

– Jag vill uttryck min djupaste sympati till Ari Behns familj och hans efterlevande med anledning av hans tragiska bortgång. Mina tankar går till alla som tyckte om honom, säger hon till norska nyhetsbyrån NTB.

1 av 2 | Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYR?N
Ari Behn, författare.

Umgicks med Victoria

Under åren Ari Behn var gift med prinsessan Märtha Louise umgicks de båda ofta med det svenska kungahuset, kanske framför allt med kronprinsessan Victoria.

De besökte bland annat ofta Victoriadagen på Öland, de var med på kronprinsessan Victorias bröllop 2010 och på prins Carl Philips och prinsessan Sofias 2015.

Så sent som 2016 kom Ari Behn och prinsessan Märtha Louise hand i hand för att fira vår svenska kung, när han fyllde 70 år.

– Vi har tagit emot beskedet om Ari Behns tragiska bortgång. Under många år kände vi honom som en del av den norska kungafamiljen, som står oss nära. Våra tankar går till hans närmaste, säger kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande.

Ari Behn var på många sätt kontroversiell, han hördes och syntes, och var 1999, när han första bok, novellsamlingen ”Trist som fan” kom, något av en Norges ”Gossen Ruda” och blev utsedd till årets debutant i Norge.

Tårarna rann

Så träffade han prinsessan Märtha Louise – även hon en människa som gärna sticker ut – och sagobröllopet i Trondheim varade i dagarna tre i maj 2002.

Gator och torg var fyllda av festglada norrmän, många i folkdräkt eller med en flagga i handen.

När Ari Behn, i frack med liljekonvaljer på slaget, leddes upp för altargången av domprost Knut Andresen hade han för en gång skulle, dagen till ära, inte skäggstubb, något som annars blev något av hans signum.

Bland de kungliga gästerna fanns både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

På prinsessan Märtha Louise rann tårarna – av lycka.

Två gånger var sa de ja till varandra innan Ari Behn trädde den egendesignade ringen i vitt guld och briljanter på sin prinsessas finger.

I 14 år satt den på hennes finger.

2017 gick skilsmässan igenom.

Kompis med Persbrandt

Ari Behn fick aldrig någon kunglig titel – i Norge finns inga grevar och hertigar, som här. Märtha Louise fick behålla sin prinsesstitel, men fick inte längre kalla sig kunglig höghet

I samband med att hon tidigare i år åkte på turné med sin nya kärlek, den amerikanska shamanen Durek Verrett, 44, meddelade Märtha Louise att hon bara kommer att använda prinsesstiteln när hon representerar kungahuset, något hon kommit fram till i samråd med sina föräldrar.

Ari Behn gav ut flera böcker. I sin senaste bok, ”Inferno”, som kom i fjol, hade han en stor uppgörelse med sig själv. Eller som han själv sa, att boken på ett brutalt sätt skildrar hur han har haft det på insidan den senaste tiden.

Men han arbetade också som designer och konstnär – för Ari Behn blev konsten en terapi efter skilsmässan. Så sent som i höstas hade han en utställning tillsammans med Mikael Persbrandt i Trondheim.

”Gör mig så ont”

På juldagskvällen skrev Mikael Persbrandt om sin vän på Instagram:

”RIP. Käre käre vän, vi ställde ut tillsammans i Trondheim i oktober. Du bar ett ljus inom dig, en urgammal glöd, en sällsynt värme, nu har jag förstått att mörkret tog dig, det gör mig så ont. Jag ber för dig, jag ber för dina barn och din familj. Frid vare med dig broder.”

I oktober sa Ari Behn i en intervju med tidningen VG att han hade ett gott förhållande med prinsessan Märtha Louise efter skilsmässan.

Och även med det norska kungaparet.

– De är morföräldrar till mina barn och jag är väldigt förtjust i dem, sa han till VG.

Ari Behn föddes i Århus i Danmark och bodde sina första år där och i Storbritannien, innan familjen flyttade till Norge, där han växte upp i Moss, mellan Oslofjorden och Värmland.

Publicerad:

LÄS VIDARE