Över 40 barn dödade i USA-ledda flygräder

SOHR: 225 civila har dödats i Syrien under en månad

Av: Ebba Thornéus, TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Över 100 människor – varav 40 barn – har dödats i USA-ledda flygräder mot den IS-kontrollerade staden al-Mayadin i östra Syrien.

Det uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Många av de döda var släktingar till stridande i terrorrörelsen IS.

Det var tidigt på fredagen som över 80 civila, varav minst 33 barn, dödades i bombningar i al-Mayadin i provinsen Dayr al-Zor (Deir Ezzor).

– Det var familjer som tagit sin tillflykt till stadens kommunhus, säger Rami Abdel Rahman, chef för oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Under torsdagen dödades 37 civila, varav 13 barn, i samma stad och i onsdags dödades 15 personer i bombningar av al-Mayadin, enligt SOHR.

Släktingar till IS-anhängare

Många av de döda uppges vara släktingar till stridande i terrorrörelsen IS, och merparten ska vara kvinnor och barn.

En talesperson för den USA-ledda allians som bekämpar IS i Syrien och Irak bekräftar för Reuters att flygbombningar genomförts i al-Mayadin under torsdagen och fredagen, och att dessa nu utvärderas.

På en månad, mellan den 23 april och 23 maj, har alliansens räder dödat totalt 225 civila i Syrien, enligt SOHR:s sammanställning.

FN:s människorättschef ryter ifrån

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein uppmanar alla länder som genomför flygräder i Syrien att skilja på legitima militära mål och civila, mot bakgrund av de allt intensivare bombningarna mot IS i de nordöstra delarna av landet.

"Det ökande antalet civila döda och skadade i flygräder i Dayr al-Zor och al-Raqqa antyder att man inte vidtagit tillräckliga förebyggande åtgärder vid attackerna", säger al-Hussein i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE