Äntligen fredag!

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2008-12-05

Sara Begner tipsar om en härlig fredagsmiddag

Fixa fredagsmiddag och låt brysselkålen mysa ihop sig med quinoa, russin, saffran och ett sting av chili. Laxen sköter sig själv i ugnen. Passa på och lägg dig med fötterna högt en stund innan maten. På Coop.se hittar du alltid fräscha recept.

Helgen är äntligen här och du är värd en riktigt smaskig middag. Idag tipsar Sara Begner om ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin. Eller känner du hellre för vegowok eller torskburgare med ljummen rödbetsallad? Recept för hela veckan hittar du här.

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

4 portioner

Ugnstemperatur 175º

45 minuter

Ingredienser

½ msk smör

600 g laxfilé

2 krm chilipulver

1 krm spiskummin

1 krm kanel

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

Quinoasallad

2 dl quinoa, kokt

1 paket saffran, ½ g

1 rödlök, finhackad

½ chili, urkärnad, finhackad

1 dl bladpersilja, finhackad

200 g brysselkål, kokta, halverade

1 dl russin

1 huvud romansallad, i rivna bitar

1 msk vitvinsvinäger

2 msk olivolja

2 krm svartpeppar

2 krm salt

3 dl yoghurt, 10%

bladpersilja, några kvistar

Tillagning

Smörj en ugnsfast form med lite smör. Lägg laxfilén i formen och strö kryddorna över laxen. Stek laxen i ugnen 15-20 minuter och kontrollera med en ugnstermometer att den har en innertemperatur av 50-55 grader, eller 65-70 grader för helt genomstekt fisk.

Alternativt stick en kniv i fisken och kontrollera att den är genomstekt med en lätt kärna. Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen, men tillsätt saffran i vattnet. Blanda den varma kokta quinoan med lök, chili, persilja, brysselkål, russin och sallad.

Blanda en dressing av vinäger, olja, salt och peppar och slå den över salladen. Blanda om väl. Servera med en klick yoghurt och strö eventuellt över lite extra persilja.

Coop

Följ ämnen i artikeln