Barnhjärtkirurg sparkas – ”illojal”

Publicerad 2014-10-31

Skånes universitetssjukhus i Lund.

Barnhjärtkirurgen är en av få i Sverige som utför avancerad hjärtkirurgi på barn.

Nu har han fått sparken.

Anledningen är enligt ledningen att han varit illojal.

Barnhjärtkirurgen arbetade på Skånes universitetssjukhus i Lund, (SUS) och är en av tio i Sverige som utför just barnhjärtkirurgi.

I landet finns bara två avdelningar som har tillstånd att bedriva barnhjärtkirurgi, förutom SUS också Sahlgrenska i Göteborg, skriver TT.

”Har grovt skadat verksamheten”

Men förvaltningsledningen menar att barnhjärtkirurgen varit med och planerat för en privatklinik i Lund, något som skulle vara en konkurrerande verksamhet till SUS.

Mannen stängdes av från sin tjänst i mitten av oktober och under torsdagen sparkades han från sin anställning i Region Skåne med omedelbar verkan eftersom han ”grovt åsidosatt sina åligganden”, skriver Sydsvenskan.

– Genom att delta i planeringen har han grovt skadat SUS verksamhet och agerat mycket illojalt, säger sjukhuschefen Jan Eriksson till tidningen.

Att den privata kliniken skulle rikta sig mot utländska patienter innebär oro för att svenska patienter skulle kunna påverkas om personal från SUS skulle gå till den privata kliniken.

Ett ifrågasatt beslut

Förvaltningsledningen, som utrett kirurgens inblandning i planeringen av den nya kliniken, menar att verksamheten på SUS på sikt skulle hotas och att kirurgen därför också ”äventyrat svårt hjärtsjuka barns tillgång till avancerad hjärtkirurgi i Sverige”, skriver Sydsvenskan.

Jan Eriksson säger till tidningen att ledningen har starka belägg för att förberedelserna för den nya kliniken varit omfattande och att barnhjärtkirurgen haft en central roll i arbetet. Man menar att kirurgen ingått i styrelsen i det nya bolaget och att han haft avsikt att bli delägare.

Beslutet att sparka barnhjärtkirurgen har fått konsekvenser på universitetssjukhuset i Lund. Under torsdagen fick man skjuta på en operation, men enligt Jan Eriksson ska man inte behöva skjuta på fler.

”Det är en win win-situation”

Till SVT:s Sydnytt sa kirurgen i samband med att han stängdes av att han inte alls tycker att det rör sig om en konkurrerande verksamhet, utan att den nya kliniken i stället skulle leda till att kompetensen behålls i regionen.

– Hade man tänkt igenom det här noga från Region Skåne så hade man ju förtsått att det här är en win win-situation. Fler människor kan engagera sig i verksamheten, vi kan ha ett utbyte mellan klinikerna, sa han.

Advokat Madeleine Rydberger som företräder kirurgen:

– Mitt uppdrag som jag har just nu är att framställa en begäran om ogiltigförklaring av avskedet och även skadeståndsanspråk. Det är en domstolsprocess som kommer följa på detta. Jag kan inte kommentera sakförhållandet ytterligare, säger hon till Aftonbladet.