Saudiavtalet splittrar regeringen

Publicerad 2015-02-17

Avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien splittrar regeringen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att han vill omförhandla – medan det inom Miljöpartiet finns ett starkt tryck om att det ska skrotas.

Utbildningsminister Gustav Fridolin tonar dock ner sprickan:

– Regeringens ståndpunkt är tydlig, det nuvarande avtalet är inte okej, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har signalerat att regeringen inom kort ska ge besked om hur man ska göra med det kritiserade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien.

Avtalet ingicks av S-regeringen 2005 och förlängdes fem år senare, 2010, av Alliansen.

Senast den 15 maj i år måste den nuvarande regeringen bestämma om man ska säga upp eller omförhandla avtalet, annars förlängs det automatiskt enligt dagens modell.

Stridsfråga inom regeringen

Källor som Aftonbladet talat med kallar avtalet för "en av de allra svåraste frågorna för regeringen".

– Det är i klass med kärnkraft och vargar, säger en regeringskälla.

Förhandlingarna som just nu pågår inom regeringen uppges vara hårda. Från MP:s håll sägs man ogilla att Stefan Löfven, i en riksdagsdebatt i januari, sagt att han vill omförhandla.

– Vi tycker att avtalet ska förhandlas om. Det finns delar i avtalet som vi mycket väl kan stå för, sa han i ett svar till V-ledaren Jonas Sjöstedt.

"Inte beväpna diktaturer"

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns ett mycket starkt tryck inom de gröna om att avtalet i stället ska sägas upp.

– Vårt ingångsvärde i förhandlingarna är att Sverige inte ska beväpna diktaturer, säger en källa inom MP.

Bland dem som vill skrota avtalet finns riksdagsledamoten Carl Schylter (MP). I en debattartikel i Aftonbladet skrev han nyligen:

– Det finns inget annat ord än hyckleri för att beskriva det faktum att vi säljer vapen och signalspaningsteknik till denna regim. Detta avtal måste sägas upp nu när vi har chansen. Om inte, bör vi vara ärliga nog att avsluta vår ambition att vara en humanitär stormakt.

Källor som Aftonbladet talat med menar dock att Stefan Löfven inte har hela sitt parti med sig i fråga om att omförhandla.

– Flera av Socialdemokraternas egna organisationer tycker att Saudiavtalet är mycket problematiskt, säger en regeringskälla.

Fridolin: "Måste komma överens"

Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, fick frågor om avtalet i riksdagen på tisdagen.

Han tonade ned splittringen i regeringen och menade att regeringen är överens om att avtalet som det ser ut i dag inte är okej.

– Varje dag som vi sitter i regeringen kommer vi, precis som alla regeringar i historien, diskutera frågor mellan varandra och försöka komma överens. En regering måste alltid komma överens, det är en förutsättning, säger Fridolin.

Men om ni inte kommer överens, vad är alternativet?

– En regering kommer alltid överens. Det är själva förutsättningen för att bilda regering. Ju bredare plattform man har att gå in med ju tydligare ledstänger har man i de diskussionerna. Där har ju vi en ganska bred plattform som en överenskommelse mellan partierna.

Även dieselskatt splittrar

Gustav Fridolin ville inte uttala sig om vilka krav Saudiarabien eventuellt ställer och om man alls kan tänka sig att omförhandla avtalet.

En källa som Aftonbladet talat med säger dock att tonläget från saudierna är hårt i frågan.

– Man spelar högt. Det är ingen ledning som är van vid att bli emotsagd.

Det är dock inte bara Saudiavtalet som splittrar regeringen. Under gårdagen stod det också klart att det finns en spricka i frågan om eventuell lägre dieselskatt för bönder. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht öppnade i Dagens Nyheter för att titta över frågan för att underlätta för prövade mjölkbönder. Det var dock ingenting som fann något gehör hos MP-språkröret.

– Regeringens ståndpunkt är uttryckt i den budget som vi presenterade, att de ska höjas, säger Fridolin.