Tittut, mamma!

Uppdaterad 2012-05-09 | Publicerad 2012-04-21

Med en månad kvar till Estelles dop har hovet börjat varva upp

Hovet laddar inför ­Estelles dop.

400 exklusivt inbjudna gäster har fått kort i brevlådan och i går släpptes nya bilder på prinsessan, med öppna ögon.

– Det ska bli väldigt roligt att få gå, säger Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötlands län.

En av årets största kungliga händelser närmar sig med stormsteg. Den 22 maj döps prinsessan Estelle i Slottskyrkan i Stockholm.

Inför dopet släppte hovet i går helt nya bilder på prinsessan och familjen. De svartvita bilderna är tagna vid samma tillfälle och av samma fotograf, Kate ­Gabor, som de som släpptes i slutet av mars.

För första gången visas prinsessan med öppna ögon – tryggt vilande mot mamma Victorias panna.

– Många säger att Estelles ögon är väldigt lika Victorias. Bilderna innehåller väldigt mycket kärlek och är personliga för att vara kungabilder, nästan som ett konstverk, säger Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet.

Drygt 400 gäster

Hovets strategi har varit att publicera prinsessbilderna efterhand. Enligt Bertil Ternert, hovets informationschef, kommer det förmodligen att dröja till dopet innan det kommer fler.

– Det är inte så långt kvar nu, förmodligen blir det så, säger han.

I veckan fick de drygt 400 gäster som är välkomna till dopet sina kort i brevlådan. Förutom anhöriga, vänner och kungligheter har samtliga partiledare och delar av regeringen bjudits in.

– Inbjudan har gått ut till de officiella i Sverige, riksdagen och regeringen. Av tradition kommer många från hovet också att finnas där, säger Bertil Ternert.

En hemlig present

Ärkebiskop Anders Wejryd, som ska döpa prinsessan, och kyrkomusikern och hovorganisten Mary Ljungquist-Hén håller på med förberedelserna för fullt.

– Tillsammans med de anhöriga väljer de hur programmet ska se ut. Det ska stämma överens med kyrkans tradition, säger Bertil Ternert.

Efter dopet håller kungaparet i en mottagning i den så kallade Bernadottevån­ingen på Stockholms slott.

Till den är dock inte alla gäster välkomna. Men Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötlands län, är en av de utvalda.

– Vi håller redan på att förbereda vår present. Men jag avslöjar inte vad det är. Det är självklart väldigt speciellt att få gå. I synnerhet eftersom prinsessan ­Estelle är hertiginna av just Östergötland, säger hon.

Det händer på Estelles dop

11:00–12:00

Gäster anländer till Kungliga slottet och fortsätter vidare till Slottskyrkan.

12:00–13:00

Dopceremoni i Slottskyrkan, Kungliga slottet.

13:00

Gäster lämnar Slottskyrkan.

13:45–14:30

Kungaparets mottagning, Bernadottevåningen, Kungliga slottet.