Multikulturella emojis på väg

Publicerad 2014-03-27

De i den digitala världen så populära bildbokstäverna – emojis – har fått kritik för att nästan samtliga figurer är vita. Men nu kan en ändring vara på gång.

Emojis har revolutionerat vårt sätt att kommunicera. Men vilka ska de små gubbarna representera?

Utöver de klassiska gula emoji-gubbarna finns 47 människosymboler, bland annat en bebis, en polis, en dansande kvinna, en simmare och en familj. Alla, förutom en mörkhyad man med turban, är vita. I en uppdatering 2012 infördes ett samkönat par i uppsättningen – men några ytterligare färgade personer blev det aldrig.

På hemsidan DoSomething.org startades en protestlista mot den usla mångfalden inför den senaste iOS7-uppdateringen av Apples iPhones. Över 4000 personer skrev på listan och menade att företaget måste bli bättre på att låta emoji-symbolerna representera de människor som faktiskt använder dem.

”När det kommer till emojis utöver de gula gubbarna är det en förbluffande stor brist på minoriteter” skrev representanterna.

En av de som protesterat var stjärnan Miley Cyrus, som i december 2012 startade hashtaggen #emojiethnicityupdate på Twitter. Cyrus krävde att Apple inkluderade emojis av mörkhyade personer för att bättre representera samhället.

Och nu verkar det som att datorjätten har lyssnat till kritiken.

I ett pressmeddelande till MVT Act skriver Apples kommunikationsansvarige Katie Cotton att företaget kommer att införa fler etniciteter bland sina emoji-figurer.

”Det behöver finnas mer mångfald i uppsättningen av emoji-symboler, och vi har jobbat nära med Unicode Consortium i ett försök att uppdatera vår standard”, skriver hon.

När de multikulturella symbolerna kan göra sitt intåg säger hon dock ingenting om.

***

Viktigt eller tramsigt med multikulturella emojis? I kväll debatteras frågan i Aftonbladets debattprogram "20 Minuter". Se debatten klockan 18.00 här.