Hon har Downs – fick inte åka på klassresa

Publicerad 2014-03-21

Karoline Ånstad Arntsen, 18, fick inte följa med resten av sin klass till Gran Canaria.

Först när resten av klassen rest i väg till Gran Canaria fick Karoline Ånstad Arntsen, 18, höra talas om resan. Hon har Downs syndrom och läser en kockutbildning i Norge.

– Jag blir inte chockad, även i svensk skola utgår vi ofta från ett funktionshinder i stället för att se individen, säger Bernt Ljungqvist, ordförande för Svenska Downföreningen.

Historien om den norska flickan Karoline Ånstad Arntsen som för ett par dagar sedan kom till skolan och fick veta att klassen rest till Spanien, har skapat svallvågor i sociala medier i Norge, skriver den norska tidningen VG Nett. Inte förrän efter flera turer och ett krismöte mellan skolan och Karolines Ånstad Arnstens föräldrar ändrade sig skolan och bestämde att också Karoline ska få resa till Spanien för att vara med på resan den sista veckan.

”Gjort sitt bästa”

– Det känns väldigt bra, skolan har gjort sitt bästa för att rätta till det fel som uppstått, säger Karolines mamma Chathrine till tidningen VG Nett.

Karoline Ånstad Arntsen har Downs syndrom och läser på en kockutbildning med andra ungdomar två dagar i veckan, resten av tiden läser hon på en specialinriktad utbildning.

– Det är orättvist, jag vill också åka sa Karoline Ånstad Arntsen till sin mamma efter att ha fått veta att resten av klassen åkt till Spanien.

Planen är att klassen ska befinna sig på på Gran Canaria i två veckor och skolans rektor Odd-Inge Strandheim hade till en början svårt att svara på frågor om varför Karoline Ånstad Arntsen inte informerats om resan.

– Jag har inte full överblick över situationen. Jag ska prata med föräldrarna nu och försöka ta reda på hur det här har gått till, sa han under gårdagen.

Diskriminering i svensk skola

För Svenska Downföreningens ordförande Bernt Ljungqvist kommer inte situationen som en överraskning. Han vill inte kommentera den enskilda händelsen i Norge men säger att något liknande absolut skulle kunna hända i Sverige.

– Det finns enormt mycket diskriminering mot unga med Downs syndrom i svensk skola, säger han.

 Sverige har skrivit under FN:s Salamanacadeklaration som antogs 1994 i samband med Världskonferensen om specialundervisning. Den slår fast att barn med särskilda behov har rätt att få det stöd de behöver för att kunna delta i undervisningen i det vanliga skolsystemet. Enligt Bernt Ljungkvist lever inte Sverige upp till FN:s deklaration i dag.

– Det finns många föräldrar runt om i Sverige som får kämpa för att barn med Downs syndrom ska få gå i vanlig klass, många vet inte ens om att de har rätt till det.

Fördomar kring vad elever klarar

Bernt Ljungkvist säger att det sker vardaglig diskriminering i svensk skola som kan resultera i liknande situationer som den i Norge.

– Man förutsätter ofta att de med Downs syndrom inte ska klara olika situationer och så plockar man bort dem. En klassiker i svensk skola är att man ofta tar de här eleverna till ett enskilt rum, säger han.