Efter bussprotesten – flyktingar får hjälp i löparprojekt

Publicerad 2015-06-23

Flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund blev rikskänd efter att flyktingar som rest från Malmö i 18 timmar vägrade kliva ur bussen. Nu har flyktingarna fått nytt hopp – tack vare ett löparprojekt, enligt SVT.

Efter att ha tagits till en isolerad, kall plats i Jämtland med buss från Malmö i 18 timmar vägrade ett 30-tal flyktingar kliva av bussen vid nyår.

Nu är flyktingförläggningen Grytan aktuell igen – men i mer positiva ordalag. Flyktingarna får nu hjälp via ett löparprojekt som ger både fysisk och social aktivitet.

– Jag kände att jag behövde göra något, dels upplevde jag att det är många som tycker att det kommer för mycket invandrare till Sverige och jag vet samtidigt att här har vi gott om plats, säger initiativtagaren Martin Machnow till SVT och fortsätter:

– Men jag kände att tar vi inte hand om dem så sticker de någon annanstans. Det var första tanken, sen visste jag inte vad skulle göra. Men jag sprang ju och jag visste att det skulle jag fortsätta med. Ett enkelt sätt att träffa folk på.

Sprang i jeans och lackskor

Premiären blev kaotisk och alla fick inte ett par av de insamlade skor som Machnow och hans kompis Christine Hägglund hade med sig. Vissa sprang i jeans och lackskor.

Nu ska gruppen vara med och springa den klassiska stafetten St Olavsloppet mellan Trondheim och Östersund. Flyktingarna får dock bara springa från svenska gränsen till Östersund eftersom de skulle betraktas som illegala besökare i Norge.

"Allt känns mycket bättre"

Löpningen verkar i alla fall vara väldigt uppskattad bland de boende på förläggningen.

– Det är lätt att känna sig desperat och frustrerad hela tiden när man sitter isolerad på en förläggning. Det finns inget att göra, bara äta och sova, men med löpningen känns allt så mycket bättre. Jag är lite trött nu, men det känns ändå bra. Efteråt känner du dig så stark, säger Esam Taha, som flydde från Syrien via båt över Medelhavet, till SVT.

Följ ämnen i artikeln