Brandbomber mot polisen i Grekland

Uppdaterad 2015-07-16 | Publicerad 2015-07-15

Demonstranter har drabbat samman med polisen utanför parlamentsbyggnaden i Greklands huvudstad Aten. Molotov cocktails och stenar kastades mot polisen vid Syntagmatorget.

Samtidigt som parlamentsledamöterna diskuterar Greklands stödpaket inne i parlamentsbyggnaden så har demonstranter drabbat samman med polisen utanför. Demonstranter kastade brandbomber och stenar mot polisen, som svarade med tårgasgranater och pepparspray, rapporterar AP. Demonstranterna är emot de åtstramningar och nedskärningar som Grekland tvingas göra. Enligt The Guardian är det anarkister och vänsterradikala som ligger bakom våldet.

"Kastar molotov cocktails"

Detta är några av de mest våldsamma sammandrabbningarna på två år. Våldsamma kravaller har varit sällsynta sedan Syrizaregeringen kom till makten i januari, enligt Reuters.

– Jag kan se hur demonstranter mobiliserar ute på Syntagmatorget. Jag ser inga riktigt hårda sammandrabbningar men det kastas saker emellan demonstranter och polis. Molotov cocktails från demonstranterna och tårgas från poliserna, sa Aftonbladets reporter Tomas Thorén vid 20.30-tiden.

Enligt den grekiska polisen har omkring 12500 personer samlats utan för parlamentet på Syntagmatorget. Tv-bilder visade människor som flydde över torget för att undvika våldsamheterna.

Kravallpolis står posterade framför parlamentsbyggnaden. 45 demonstranter är hittills gripna för våldsamt upplopp, enligt polisen i Aten.

Tv-bil brann

Enligt uppgifter från The Guardian har demonstranter försökt sätta eld på olika föremål, och en bild visade hur demonstranter satte eld på en tv-kanals sändningsbil. Tårgasen ligger tät på platsen enligt flera uppgifter från utländska medier, och tårgasen ska ha spridit sig till även till de mest turisttäta delarna av Aten.

De värsta våldsamheterna pågick i drygt 40 minuter och vid 21.15-tiden hade stämningen blivit lugnare.

I kväll debatterar de grekiska politikerna om att rösta igenom de tuffa nedskärningarna och åtstramningar som Syrizaregeringen redan har förhandlat fram med EU och de andra internationella långivarna. I utbyte får Grekland ett stödpaket värt 85 miljarder euro, ungefär 800 miljarder kronor.

Beslutet måste tas i det grekiska parlamentet senast midnatt grekisk tid (klockan 23 svensk tid).

Förra söndagen röstade 61 procent av grekerna nej till nya åtstramningar. Nu väntas parlamentet klubba igenom ett omfattande reformförslag med bland annat höjd moms, höjda skatter och höjd pensionsålder.

"Bryssel vill göra Grekland till slavnation"

Grupper av maskerade demonstranter och kravallpoliser syns hålla sig på var sin ringhörna vid Syntagmatorget. Ett hundratal icke-maskerade demonstranter skanderar "oxi" alldeles utanför parlamentet.

"Oxi" har på kort tid fått en ny innebörd i Grekland säger en av demonstranterna.

– Vid folkomröstningen var "oxi" ett sätt att visa stöd för regeringen och motståndet mot EU:s krav. Efter att vår regering förvandlade vårt nej till ett ja så vill vi påminna dem om folkets röst, säger Katerina som demonstrerade vid parlamentet under onsdagskvällen.

– Det är internationella valutafonden och Bryssel som står för våldet. Det enda vi gör är att försvara oss emot ett kapitalistiskt system som vill göra Grekland till en slavnation, säger Pavlos som är maskerad och säger att han deltagit i sammandrabbningar med Atens kravallpoliser.

Premiärministern redo att avgå

Enligt The Telegraph är Greklands premiärminister redo att avgå om han inte får majoriteten av rösterna från sin egna parti Syriza, men enligt uppgifter i grekiska medier är det uppemot en tredjedel av hans partimedlemmar i parlamentet som går emot partilinjen.

Under parlamentsdebatten gick finansminister Euklides Tsakalotos hårt åt tidigare högerregeringar i Grekland som han anklagade för att ha orsakat den nuvarande krisen.

– En sak vet jag säkert. Om inte vänstern krossar det gamla etablissemanget så har Grekland inte någon framtid, sa Tsakalotos till parlamentsförsamlingen inför omröstningen.

Fotnot: Katerina och Pavlos heter egentligen något annat.

Artikeln uppdateras

Tomas Thorén & Anton Kasurinen

Följ ämnen i artikeln