Läkaren: Ni kan åka hem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-16

Laurentin dog bara timmar efter att han kom till akuten

fick inte i sig vätska Laurentin, sex månader, dog av MCAD-brist, en svårupptäckt rubbning i fettomsättningen. ”Det känns som om de har tagit livet av min son”, säger mamma Lindita.

Laurentin, sex månader, kräktes i timmar och vägrade dricka.

Då ville läkarna skicka hem honom.

Sju timmar senare var pojken död.

– Det känns som om de har tagit livet av min son, säger mamma Lindita, 25.

Zimer och Lindita Hajdari i Getinge har förlorat sin son Laurentin.

Laurentin föddes i mars förra året. Han var kärleksbarnet som mamma Lindita och pappa Zimer Hajdari, 29, så länge drömt om. Men bara ett halvår senare blev deras lille pojke plötsligt sjuk.

– Han började kräkas häftigt. Vi blev jätteoroliga och åkte direkt till sjukhuset, säger Lindita.

Allt vatten kom upp

På sjukhuset i Halmstad undersöktes Laurentin. Läkarna hittade ingen förklaring till kräkningarna, men konstaterade att han behövde vätska. I tre timmar försökte personalen ge honom vatten, men allt kom upp igen.

Lindita, som själv är undersköterska, insåg allvaret. Hon bad läkaren att ge sonen dropp.

– Då föreslog doktorn att vi skulle åka hem. Jag blev helt chockad. Vi krävde att vår son skulle få vård. Vi borde väl bäst veta när vår son inte mår bra, säger hon uppgivet.

Till slut fick familjen komma upp till ett rum på barnavdelningen. Men när läkarna slutligen tog blodprov på pojken och insåg allvaret var det för sent. Laurentin dog sju timmar efter att han kom till akuten.

– Min man frågade en läkare i korridoren hur vår son mådde. Han sa bara att Laurentin hade avlidit och att det berodde på ett allvarligt hjärtfel. Men det stod inte i obduktionsrapporten, säger Lindita.

– Jag sprang gråtandes in i rummet och kramade honom hårt. Jag kunde inte förstå att han var död.

”Man har ingen chans”

Dan Andersson, chef för barnavdelningen på sjukhuset, säger att personalen inte har gjort något fel. Laurentin dog av MCAD-brist – en rubbning i barnets fettomsättning som är mycket svår att upptäcka.

– Man har ingen chans, säger Dan Andersson.

Har ni gjort en Lex Maria-anmälan?

– Nej, som jag ser det finns det inga skäl att ifrågasätta arbetet i det här fallet.

Men enligt mamman blev de ombedda att åka hem. Dessutom gav en läkare fel dödsorsak, i sjukhusets korridor. Är inte det skäl nog att göra en anmälan?

– Det är nya uppgifter för mig. Men nej, jag ändrar inte uppfattningen – jag ser inget som skulle ha gått fel i det här.