Kvinnorna som anklagat Trump för sexuella övergrepp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

NYHETER

Sammanlagt elva kvinnor har nu trätt fram och anklagat fastighetsmagnaten och presidentkandidaten Donald Trump för oönskade närmanden eller sexuella övergrepp, vilka ska ha ägt rum över en 30-årsperiod.

Den senaste på lördagskvällen, med mindre än tre veckor kvar till det amerikanska valet.

Trump själv tillbakavisar alla anklagelser – och kallar kvinnorna för lögnare.

Ett stadigt ökande antal kvinnor har den senaste tiden gått ut i media och berättat att de blivit antastande, utan samtycke kyssta av eller på annat sätt utsatta för övergrepp av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Flera av dem säger att anledningen är vad som framkommit i samband med den läckta videoinspelningen från 2005, där Trump hörs säga att han som känd kan göra lite vad han vill med kvinnor – till och med antasta dem.

”Grab them by the pussy”, ungefär ”Ta tag i fittan på dem”, säger han i det nu ökända klippet. Detta efter att redan ha yttrat en rad vulgariteter.
Trump själv har förnekat och upprepade gånger avfärdat anklagelserna, som han stämplar som rena lögner och en distraktion i hans presidentvalskampanj.

”Allt är nonsens och helt och hållet påhittat. Ingen har mer respekt för kvinnor än jag!”, twittrade han så sent som på lördagskvällen.

Han har dock bett om ursäkt för sina kommentarer, även om han fortsätter att beskriva det som ”omklädningsrumssnack”.

Här är samtliga kvinnor som klivit fram och berättat:

Cathy Heller, 63

När och var: Cirka 1997, på Trumps egendom Mar-a-Lago

Vad hon har sagt: Påstår i en intervju med The Guardian att hon träffade Donald Trump för första gången för omkring 20 år sedan, på mors dag. Han ska då ha grabbat tag i henne och försökt kyssa henne. När säger att hon vred på sig för att komma ur hans grepp varpå han blev arg och sa ”Äh, kom igen”. Sedan ska han ha rättat till sitt grepp och kysst henne.

Mindy McGillivray, 36

När och var: 2003, på The Mar-a-Lago Club

Vad hon har sagt: Var på en Ray Charles-konsert på Trumps egendom i Palm Beach, Florida, när fastighetsmiljardären enligt Mindy McGillivray utsago kom upp bakom henne och grabbade tag i hennes rumpa då hon stod med en grupp människor. McGillivray säger att han sedan ska ha fortsatt gå och låtsats som ingenting.

Rachel Crooks, 33

När och var: 2005, utanför en hiss vid Trump Tower

Vad hon har sagt: Säger att Trump kysste henne utan tillåtelse när hon 2006, som 22-årig receptionist arbetade för ett fastighetsbolag med kontor i Trump Tower i New York. Crooks har berättat för Times att det inträffade då Donald Trump skulle hälsa på henne för första gången. Hon säger till tidningen att han tog hennes hand och inte ville släppa den, för att därefter ha börjat kyssa henne på munnen, skriver New York Times.

Natasha Stoynoff

När och var: 2005, vid The Mar-a-Lago Club

Vad hon har sagt: Träffade Trump när hon i egenskap av reporter för People skulle intervjua honom med anledning av ettårsdagen av hans äktenskap med sin nuvarande fru Melania Trump. Stoynoff skrev i en artikel som publicerades på tidningens sajt att Trump var i färd med att ge henne en rundtur kring Mar-a-Lago när han sa sig vilja visa henne ett speciellt rum. Hon uppger att han ”inom loppet av några sekunder” efter att ha stängt dörren till rummet ska ha tryckt henne mot väggen och ”tvingat ner hans tunga ner i min hals”.

Jessica Leeds, 74

När och var: Omkring 1980, på ett flygplan

Vad hon har sagt: Berättade för The New York Times att fastighetsmiljardären tagit på henne när han för mer än tre decennium sedan satt bredvid henne på ett flygplan. Leeds säger att de två satt bredvid varandra och att Trump en bit in i flygningen lyft på armstödet mellan dem och började röra henne, gripa tag i hennes bröst och försöka sticka handen under hennes kjol. Hon beskriver händelsen som ett ”övergrepp”.

Kristin Anderson, 46

När och var: Tidigt 1990-tal, på en nattklubb på Manhattan

Vad hon har sagt: Anderson var i 20-årsåldern när hon på en nattklubb på Manhattan i New York kände hur en hand gled in under hennes kjol och rörde hennes underliv genom trosorna. När Anderson slog bort mannens hand och vände sig om kände hon direkt igen honom som Donald Trump.

– Han har ett så utmärkande utseende, med håret och ögonbrynen. Ingen har sådana ögonbryn som han, har Kristin Anderson berättat för The Washington Post.

Temple Taggart, 40

När och var: 1997, Shreveport, Louisiana och senare vid Trump Tower

Vad hon har sagt: En föredetta Miss Utah. Påstår att presidentkandidaten kysste hennes på munnen en gång när hon som 21-årig deltog i hans skönhetstävling ”Miss Universum”.

– Han kysste mig rakt på läpparna. Jag tänkte ”Herregud, vad äckligt”, har Taggart sagt till The New York Times.

Jill Harth, 54

När och var: 1992 på The Mar-a-Lago, Florida. Ska även ha hänt 1993

Vad hon har sagt: Berättade redan i juli i år för The Guardian att Donald Trump förde in sina händer under hennes kjol i samband med en jobbmiddag 1992. Vid ett senare tillfälle ska han ha försökt tvinga sig på henne. Harth anmälde Trump för sexuellt ofredande 1997, men släppte sedan anklagelserna.

Summer Zervos, 41

När och var: 2007, på ett hotellrum och i Trump Tower

Vad hon har sagt: Som tidigare tävlande i Donald Trumps tv-program ”The Apprentice” säger hon sig ha kontaktat honom för att be om jobb. Efter ett möte på hans kontor träffades de en tid senare på ett hotellrum i Beverly Hills, Kalifornien. Han ska då ha tafsat på henne, försökt att kyssa henne och tagit henne på brösten, medan hon försökte att putta bort honom. Hon blev senare erbjuden ett jobb på en av Trumps golfbanopr, men till halva lönen från vad hon krävt, skriver CBS News.

Cassandra Searles

När och var: 2013

Vad hon har sagt: Cassandra Searles, som var Miss Washington 2013, ska ha postat ett Facebook-inlägg där hon beskrev hur Donald Trump upprepade gånger tafsat på henne och tagit henne på rumpan. Han ska också ha velat att hon skulle följa med till hans hotellrum, skriver Rolling Stone.

Jessica Drake, 42

När och var: Tahoesjön, 2006

Vad hon har sagt: Den senaste i raden att kliva fram. Berättade under en presskonferens med kvinnorättsadvokaten Gloria Allred, som även företräder två andra kvinnor som anklagar fastighetsmiljardären för övergrepp, att hon träffade Donald Trump under en golfturnering vid Tahoesjön för tio år sedan då hon arbetade som porrskådis. Miljardären ska vid det tillfället ha försökt kyssa henne på sitt hotellrum och även erbjudit henne 10 000 dollar och tillgång till hans privatjet för att ha sex med honom. Ett erbjudande hon tackade nej till.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN