Reinfeldt till Burma och Indonesien

Publicerad 2012-11-06

Officiellt besök inleds på måndag

På söndag åker Fredrik Reinfeldt på officiellt besök till Burma.

Förhoppningen är att öppna upp för svenska företag i det tidigare svartlistade landet.

– Alla företag vill investera i Burma i dag. Det är en stor marknad och ett land med mycket naturtillgångar, säger Burmakännaren Jesper Bengtsson.

För första gången åker en svensk statsminister på officiellt besök till Burma. Första stoppet på resan är Rangoon där Reinfeldt ska träffa oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Hon och hennes parti NLD lyckades komma in i parlamentet i våras. Då gick på allvar startskottet för en demokratiseringsprocess i den forna militärdiktaturen.

Lyft sanktioner

I slutet av april beslutade EU att lyfta sanktionerna mot landet under ett år och sedan dess har flera företag etablerat sig i det förr så slutna landet.

Jesper Bengtsson, chefredaktör för tidningen Omvärlden, ser positivt på Reinfeldts besök men varnar samtidigt för att se för positivt på demokratiseringen.

– Det finns fortfarande en stor risk att regeringen lägger ut dimråder över hur bra utvecklingen är. De har långt kvar innan de kommer någonvart vad gäller mänskliga rättigheter, säger han.

Vill öppna dörrar

Fredrik Reinfeldt träffar presidenten Thein Sein på måndag eftermiddag. Redan dagen efter går resan vidare till Indonesien.

På en gästföreläsning inför statsvetarstudenter på Stockholms universitet i dag berättade statsministern om syftet med resan.

– Ska jag öppna dörrar för svensk handel även om det inte är perfekta förhållanden i landet? Ja, det är min uppfattning, sa han.

– Det är svåra avvägningar men alternativet är inte att stänga ner.