Lärarnas arbetsbörda ökar mest

Publicerad 2013-01-24

84 procent av alla grundskollärare anser att arbetsbördan ökat de senaste fem åren.

Vi har fått mer att göra på jobbet. Och lärarna allra mest – 84 procent av alla grundskollärare anser att arbetsbördan ökat de senaste fem åren.

– Jag har en del bleka och hålögda kollegor. Många är jättestressade, säger läraren Svante Servin, 50.

Eva-Lis Sirén.

Pappershögarna hopar sig på svenska lärares skrivbord. Kursplaner ska följas till punkt och pricka och alla elever ska få skriftliga omdömen.

– Arbetsbördan har helt klart ökat. Man ska visa upp hundra olika dokument på allt man gör, säger Svante Servin som har arbetat som lärare i 17 år, nu på Sjöstadsskolan i Stockholm.

– Om inte lilla Nisse i sjuan når målen i geografi så ska jag dokumentera och arkivera det, i stället för att sätta mig ner med lilla Nisse så att han faktiskt klarar det.

Lärarna i topp

En ny undersökning visar att över hälften av alla som haft samma jobb de senaste fem åren upplever att arbetsbördan ökat.

Men det är stora skillnader mellan yrkena och lärarna toppar listan överlägset.

Flera undersökningar tyder på samma utveckling. Lärarna hamnar i topp i TCO:s stressbarometer och är den yrkesgrupp som har svårast att koppla av och är mest fysiskt uttröttade. Lärarförbundets egen undersökning från 2011 visar att 8 av 10 lärare anser att deras arbetsbörda ökat, på bara ett år.

- Skolan har genomgått oerhört stora reformer de senaste åren och blivit överkontrollerad, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Klockar arbetstiden

Svante Servin undervisar hundra barn i de fyra SO-ämnena, vilket innebär 400 betyg att sätta varje termin. Och skriftliga omdömen till det. Dessutom lägger han flera timmar i veckan på att svara på mejl.

På senare år har han skaffat sig rutin och klockar arbetstiden varje dag för att slippa jobba över.

– Jag har lärt mig att hantera det och vågar strunta i vissa saker. Många nya lärare vill vara duktiga och hinna med allt, men det är omöjligt, säger Svante.

"Felbetalt och stressigt"

Lärarförbundet ser med oro på utvecklingen som har lett till något av en nationell lärarkris.

– Det är bara en sökande per plats på lärarutbildningen eftersom unga ser det som ett felbetalt och otroligt stressigt yrke. Det här håller inte, nu måste lärarna få återgå till att jobba heltid, säger Eva-Lis Sirén.