Massivt stöd för Anders Kompass: ”Ses som fientlig handling i Sverige”

Publicerad 2018-05-14

Ambassadören Anders Kompass får massivt stöd.

Fyra tidigare utrikesministrar i Guatemala kritiserar landets regering, som vill slänga ut honom:

– Det ses som en fientlig handling i Sverige, konstaterar ex-ministrarna.

Anders Kompass, 62, blev världskänd när han avslöjade att soldater under FN:s flagg begått sexövergrepp. Han blev utfryst och stängdes av från sin tjänst.

Kompass tillträdde som Sveriges ambassadör i Guatemala i höstas, och har beskrivit det som ”ett korrupt samhälle”.

I fredags blev det känt att Guatemalas regering med president Jimmy Morales i spetsen vill att Sverige kallar hem Kompass. Han måste lämna landet inom 30 dagar.

Anders Kompass.

”Detta är mycket olyckligt”, skrev utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Sverige har länge varit en av de största bidragsgivarna till Cicig, den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala, som granskar allvarlig brottslighet och korruption i landet.

I helgen publicerade tidningen La Hora ett öppet brev från fyra tidigare guatemalanska utrikesministrar. De menar att påhoppet på Kompass egentligen är riktat mot Cicig:

”Begäran att Kompass ska dras tillbaka verkar hänga samman med att man vill minska det internationella stödet för Cicig, vars verksamhet är irriterande för regeringen”, skrev de tidigare utrikesministrarna Eduardo Stein, Edgar Gutierrez, Fernando Carrera Castro och Francisco Villa de Leon, och tillade att det ”ses som en fientlig handling i det andra landet” - det vill säga Sverige.

143:e plats på korruptionslista

En rad internationella organisationer har också uttalat sitt stöd för Kompass de senaste dagarna:

”Vi fördömer Guatemalas regerings försök att ta bort en nyckelaktör i kampen mot korruption”, skriver The Center for Justice and International Law, Cejil, som konstaterar att Guatemala ligger på 143:e plats bland 180 länder på Transparency Internationals korruptionslista.

Kompass och Sverige har också fått stöd från bland andra flera tidningskolumnister i Guatemala, den framstående journalisten Juan Luis Font, kongressledamoten Amilcar Pop och de tidigare regeringsföreträdarna Karin Slowing och Enrique Quique Godoy.

Katarina Byrenius Roslund på UD:s pressjour säger:

– Vi kommer att kalla upp Guatemalas ambassadör i närtid, men jag kan inte gå in på när det blir.

Vad är er reaktion på de tidigare utrikesministrarnas öppna brev?

– I den här typen av frågor är regeringen återhållsam med kommentarer, säger Byrenius Roslund.