”Soldater i FN byter sötsaker mot sex”

Anders Kompass om att övergreppen fortsätter: Sverige borde driva frågan

Uppdaterad 2018-11-19 | Publicerad 2017-07-22

Anders Kompass, 61, blev världskänd när han avslöjade att soldater under FN:s flagg begått sexövergrepp. Han blev utfryst och stängdes av från sin tjänst.

Trots allt tvekar han inte:

– Jag skulle göra om det direkt – någon måste våga säga ifrån.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I början av juli kom en rapport som visar att soldater i fredsbevarande styrkor på FN-uppdrag fortsätter att begå sexuella övergrepp mot civila runt om i världen. FN har nu lovat att ta tag i detta på ett resolut sätt.

Att det nu talas mer öppet om det har Anders Kompass del i. Allra först med att avslöja hans civilkurage blev brittiska The Guardian.

Gav sötsaker för sex

Numera är han så känd att det kommer fram folk på gatan och tackar och gratulerar till modet att säga ifrån.

Är du stolt över att slog larm?

– Jag skulle inte använda det ordet, men om det har bidragit till att öka medvetenheten om övergrepp och att offren själva nu vet att det som händer är fel, så visst. Steget till att våga anmäla är stort. De som utsätts är väldigt fattiga människor som knappt har någon tro på att något skulle förändras om de säger till. Den som har förlorat allt har inte kraften att försvara sin egen kropp. Om du svälter, har barn hemma och en soldat erbjuder en matranson i utbyte mot sex så...

Anders Kompass är lågmäld, välklädd och ytterst vänlig. Men bakom den mjuka ytan finns en järnvilja och ett starkt rättvisepatos.

Allt hände när han var chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genéve. I juli 2014 fick han en rapport om FN-soldaters sexövergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Soldaterna hade tvingat till sig sex för mat och sötsaker.

Fick sparken

När han slog larm togs det inte alls emot som han trodde. Tvärtom. För att göra en lång historia kort försökte FN tysta ner historien och stänga av Anders. En oberoende extern utredning konstaterade sedan att han handlat helt korrekt och riktade i stället stark kritik mot FN-ledningen.

Anders Kompass blev först utfryst när han slog larm om sexövergrepp inom FN.

Just den rapporten gällde småpojkar, mellan 8 och 13 år, men Anders Kompass har också arbetat för flickors och kvinnors rättigheter, som är en stor fråga för FN. Målet är att utrota diskriminering på grund av kön över huvud taget.

Även där har Anders stuckit ut hakan - till exempel när det gäller FN-medarbetare som köpt sex:

– Till och med kollegor som arbetar med mänskliga rättigheter tycker att prostitution ska vara lagligt. När jag tagit upp frågan säger de bara att ”Boys will be boys”. De förstår inte min och Sveriges syn på att det handlar om att exploatera utsatta kvinnor, till exempel i trafficking.

Du har tidigare sagt att ”Det är inte så populärt att prata om kvinnors rättigheter”?

– Visst är det så. Inom FN finns människor från länder med så många olika värderingar när det gäller könsrollerna.

Män glömmer rättsbegreppen

– Men när det gäller övergrepp skulle det kunna ske med soldater från alla möjliga länder. När män i grupp beger sig utomlands är det många som glömmer sina egna rättsbegrepp, och som FN-soldat har du plötsligt makt och pengar och kan göra saker som du aldrig skulle göra hemma.

I år och nästa är Sverige medlem i FN:s säkerhetsråd. Anders Kompass tycker att vi måste höja rösten:

– Frågan om sexövergrepp är oerhört viktig. Det är säkerhetsrådet som har ansvar för att besluta om FN:s fredsbevarande, där mycket av det sexuella våldet sker. Det borde Sverige sätta högt på dagordningen.

Varifrån kommer ditt mod att säga ifrån?

– Jag har nog alltid varit lite uppkäftig, säger han och skrattar till.

– Jag har jobbat för FN i 20 år och rest runt i världen och sett fruktansvärda saker, och människor som offrar sina liv för rättvisa. Jag har sett vänner hamna i fängelse och mördats för sina åsikter. Jämfört med det så hade jag bara mitt jobb att förlora.

Anders jobbade kvar ett tag men sade sedan upp sig. I dag arbetar han på UD, utrikesdepartementet, med att stärka demokratin i Latinamerika.