Falsklarm misstänks efter blodiga influencerbilderna

Publicerad 2021-02-14

Bilder på en blodig och till synes kidnappad influencer spreds på sociala medier under lördagen och polisen utreder allvarliga våldsbrott i samband med händelsen.

Men nu har fallet tagit en vändning och polisen utreder falsklarm.

– Vi har inte kunnat avfärda misstankarna om misshandeln eller människorovet. Men det har framkommit uppgifter som tyder på att det här kanske inte stämmer, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen.

Flera konton på sociala medier publicerade under lördagen bilder på en blodig manlig infuencer. Bilderna verkade visa att han hade blivit utsatt för våld och att någon höll honom mot hans vilja.

Polisen fick senare på lördagen kännedom om materialet och inledde en förundersökning om synnerligen grov misshandel och misstänkt människorov.

Polisen fick kontakt med mannen under lördagskvällen som då befann sig hos anhöriga på en mindre ort i Östergötlands län. Polisen åkte till platsen för att prata med honom. Mannen kontrollerades även av ambulanspersonal men behövde inte följa med till sjukhus för vård.

Falsklarm utreds

Men under söndagen har fallet tagit en vändning. Utredningen om synnerligen grov misshandel och misstänkt människorov forsätter. Men ytterligare en rubricering har tillkommit: falsklarm.

– Mycket i det här fallet är rörigt och vi håller på att reda ut vad som har hänt. Vi har inte kunnat avfärda misstankarna om misshandeln eller människorovet. Men det har framkommit uppgifter som tyder på att det här kanske inte stämmer, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisregion Öst.

Polisen hoppas kunna ta beslut senare under dagen om utredningen om synnerligen grov misshandel och misstänkt människorov ska läggas ner eller inte.

”En vändning”

Om det är influencern själv eller någon annan som misstänks för falsklarm kan inte polisen gå ut med i nuläget.

– Ingen är delgiven misstanke om falsklarm. Vi hoppas kunna lämna mer information under dagen, säger Åsa Willsund.

Både polisen och åklagare har anledning att ifrågasätta vad som egentligen har hänt, enligt Willsund.

– Fallet har tagit en vändning, säger hon.