Så firar du en smittfri sista april

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingen champagnegalopp i år men det finns alternativ.
Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingen champagnegalopp i år men det finns alternativ.

NYHETER

Ingen forsränning och ingen gemensam mösspåtagning i Carolinabacken i år. Men det blir fest ändå – runtom Uppsala har ett stort antal digitala initiativ poppat upp.

Det bjuds in till minimalborg, digitalborg och karantänborg.

– Vi uppmanar till att gemensamt ta ansvar och fira hemifrån, säger Elin Wirman, curator curatorum på Nationskonventet.

Uppsalas traditionsenliga tal till våren, som brukar locka många till staden under sista april, blir lite annorlunda i år. Alla aktiviteter kopplade till det officiella firandet har ställts in och utsocknes uppmanas att inte komma till Uppsala. Länsstyrelsen har tagit fram en informationskampanj för att uppmana Stockholmarna att inte göra sin valborgsresa till Uppsala i år.

Däremot finns det fortfarande en risk för spontana folksamlingar – Ekonomikumparken har varit omdiskuterad under ett antal veckor. Bland annat har gödsling av parken diskuterats för att hålla spontanfirarna borta.

Flera aktörer uppmanar till hemmafirande men som brukligt under Valborg kommer extrainsatta poliser att kommer att jobba i centrala Uppsala.
– Det är en speciell situation, men vi har extra tilltagen resurs som harmoniserar med det behov som finns för att hålla staden trygg och säker. Vi kommer att ha fokus på ordningshållning och trygghet, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen och påminner om att polisen inte har något lagstöd att skingra spontana folksamlingar om sådana uppstår.

– Även om det inte är ett brott att spontant samlas mer än 50 personer i en park så är det ju väldigt dumt med tanke på virussituationen

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Minimalborg och digitalborg #pådistans

Men det finns andra alternativ för den som är festsugen men inte vill bidra till smittspridningen av coronaviruset. Kommunen, universitetet och nationerna är några av aktörerna som bjuder in till alternativa valborgsfiranden.

 

Vinka från balkongen klockan 15.00
Den traditionsenliga festen i Carolinabacken är inställd. Men för den som vill kombinera ett gemensamt firande med ett ansvarfullt föreslår Uppsala Universitet att alla som vill istället drar på studentmössan och öppnar ett fönster – eller går ut på sin balkong – klockan tre den sista april och vinkar. Universitetet uppmanar Uppsalas vinkare att hashtagga sitt karantänborgsfirande med #pådistans.

 

Allmänna sångens live-konsert via webben
I snart 200 år har Uppsalaborna fått uppleva den traditionella vårsången av Allmänna Sången, Skandinaviens äldsta akademiska kör, vid Gunillaklockans ringning. I år satsar Allmänna Sången istället på ett digital uppträdande som kommer att sändas genom Sveriges Radio P1 och UNT, klockan 21:00 under den sista april.
​– Det är väldigt speciellt att sången vid Gunillaklockan nu för första gången hålls inomhus. Samtidigt känns det oerhört viktigt att fortsätta denna långa tradition och att få sprida musikalisk glädje i dessa ovissa tider, säger sånganförare Maria Goundorina i ett uttalande på körens hemsida.

 

Digital sillunch och minimalborg
Kuratorskonventet går ut med ett gemensamt budskap tillsammans med Uppsala Universitets alla nationer: stanna hemma.

– Framför allt uppmanar vi gemensamt till att ta ansvar och fira hemifrån, säger Elin Wirman, curator curatorum. Men det finns andra sätt. En del nationer bjuder in till digital sillunch och det finns sätt att fira gemensamt på sociala medier. Fira digitalt hemifrån och se till att sätta på dig studentmössan klockan tre.

Foto: Lovisa Svensson och Gustav Furusten
Kampanj från Kuratorskonventet.

Fira annorlunda och vinn presentkort
Uppsala Kommun vill bjuda in dig till att fotografera din annorlunda Valborg i Uppsala. Om du publicerar fotot på Instagram och taggar det med #minannorlundavalborg så är du med i utlottningen av 20 presentkort till ett värde av 400 kronor styck som gäller i många Uppsalabutiker till och med 31 december 2027.

 

Fira Valborg tillsammans med Låt Live Leva
Onlinefestivalen Låt Live Leva bjuder på i år på en valborgsspecial, i ett samarbete mellan artistbyrån Jubel och Soundlevel. Under parollen Ensamma Tillsammans så levereras ett valborgsfirande under kvällen med många artister. Festivalen livesänds på Twitch från klockan 19.00, 30 april.

 

Vårspana i Uppland
Spendera Valborg i naturen! Svenska botaniska föreningen tillsammans med Svenska fenologiföreningen öppnar under valborgshelgen sidan Vårkollen, där vårteckenspanare från hela landet kommer att kunna skicka in sina första obervationer av sälg, hägg och tussilago.

 

Hemmavalborg med UKK och UNT
Uppsala Konsert och Kongress och UNT bjuder klockan 12.00 in till inspelad digital sillunch med musik, vårtal och snapsvisor.

 

Tävla med fritidsgården Grand
Fritidsgården Grand håller digitala tävlingar på Youtube och Instagram mellan 15.00-21.00.

 

Digitalt rollspel
Under Valborg bjuds de yngre in till digitalt rollspel av fritidsgården Storvreta/Bälinge. Rollspelandet sker på Discord mellan 17.00-21.00.

 

Digital hemester
Passa på att upptäcka Uppsala digitalt! Upplev stadens museum och sevärdheter genom videovisningar och se livestreamade konserter, nya och gamla.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: