Dansant exborgmästare lockar amerikaner

Fanny Hedenmo/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-02-05

Han har fått tusentals amerikaner att dansa till discolåten "High Hopes" och lyssna till ett entusiasmerande budskap om framtiden. Krigsveteranen och exborgmästaren Pete Buttigieg har seglat upp som favorit bland Demokraternas presidentaspiranter.

Men USA:s minoritetsväljare är långt ifrån övertygade.

Fram till för ett par månader sedan var 38-åringen okänd för de stora massorna. Men så började han klättra i opinionsmätningarna i de tidiga primärvalsdelstaterna – och skrällde av allt att döma i Iowa.

Framgångarna kan bero på hans ihärdighet, Buttigieg har hållit otaliga kampanjmöten och frågestunder i Iowa och New Hampshire. Det kan också ha att göra med hans övergripande budskap om ett USA där människor av olika etnicitet och religion samarbetar – som påminner lite om Barack Obamas. Vissa dras till Buttigiegs profil som moderat mittenpolitiker. Andra lockas av utlovade klimatåtgärder, pensionsreformer, skärpta vapenlagar och höjda skatter för USA:s rikaste.

Inget grått hår

Men hans kanske främsta trumfkort är det icke grånade håret. I ett startfält där de flesta av medtävlarna är över 70 år är Buttigieg den som kan påminna om vikten av generationsskifte. Vid kampanjmöten brukar han fråga deltagarna hur de vill att världen ska se ut på 2050-talet, då han är i samma ålder som president Trump är nu, 73 år.

Ytterligare ett tecken på ungdom är den inofficiella kampanjdansen till "High Hope" av Panic! at the Disco, den låt Buttigieg alltid gör entré till, som blivit viral.

Vem är han då, "borgmästare Pete"? Född i den lilla staden South Bend i Indiana har han maltesiskt påbrå och är utbildad vid prestigeuniversiteten Harvard och Oxford. Efter en tid i näringslivet tog han värvning i marinen. Senare, när han valts till borgmästare i sin hemstad, tog han ledigt i sju månader för att tjänstgöra i Afghanistan. Han talar minst åtta språk (amerikanska medier har olika uppgifter), bland dem franska, norska och arabiska.

Ville vara kär

Han är också den första öppet homosexuella presidentaspiranten i USA. Pete och läraren Chasten Buttigieg, gifta sedan 2018, har kallats valrörelsens "powerpar", och glimtar från deras vardag följs av över en miljon människor på Instagram. Att det rör sig om en ny generation politiker är inte minst tydligt i parets historia om hur de möttes; via dejtingappen Hinge.

Samtidigt har Buttigieg varit öppen om sina erfarenheter som ung, homosexuell man i garderoben. Det var först efter att han kom hem från Afghanistan som han "accepterade sig själv", enligt egen utsago.

– Jag kom hem och insåg: Jag får bara ett liv, och jag vill inte fortsätta leva utan att veta hur det känns att vara kär. Så jag kom ut, bara, berättade han vid en tv-sänd debatt i höstas.

Svarta tveksamma

Ett moln på himlen är att hans kampanj sedan starten haft svårt att locka minoritetsväljare. Få svarta, folkvalda politiker har ställt sig bakom Buttigieg, och som borgmästare kritiserades han för att vara inaktiv i frågor som rörde South Bends svarta invånare. Kritiken kulminerade i samband med en polisskjutning av en svart man i höstas, som många tyckte att den dåvarande borgmästaren hanterade dåligt.

– Han verkade stressad, som om han bara försökte göra det som förväntades av honom, sade en aktivist från rörelsen Black Lives Matter efter att ha mött Buttigieg, enligt tv-kanalen CNBC.

Det är illavarslande inför primärvalet i sydstaten South Carolina i slutet av februari. Buttigieg om någon är säkert medveten om den gamla sanningen att en demokrat inte kan vinna ett presidentval utan stöd från USA:s svarta.

Följ ämnen i artikeln