Brand hotar populär turistort

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det brinner kring den lilla byn Pythagorion på östra Samos.

Många hotell har tömts på gäster och turistande svenskar har bussats iväg från lågorna.

– Vi var på stranden när guiderna kom ner och skrek att vi skulle springa för våra liv, säger Patrik Karlsson, 26.

Det var tidigare under lördagseftermiddagen som Stefan Skarin, 29, från Nynäshamn kände att det luktade brandrök när han låg på stranden.

– När jag kände lukten gick jag ut i vattnet och då såg jag branden uppe i bergen. Efter ett tag gick både barnfamiljer och äldre ut i vattnet och tittade på branden. Det är fortfarande massor människor som står i vattnet eller längs med strandkanten, säger han.

”De skrek att vi skulle springa för våra liv”

För Patrik Karlsson, 26, från Lomma och hans vänner blev evakueringen dramatisk.

– Vi var på stranden när guiderna kom ner och skrek att vi skulle springa för våra liv. Sedan fraktades vi vidare med flera bussar och hamnade på en idrottsplats där vi befinner oss nu, berättar han.
Om det är på idrottsplatsen som Patrik Karlsson och hans resesällskap ska tillbringa natten vet de inte ännu.

– Det är kaos, folk är rädda och chockade. Jag tror att det är omkring 500 personer här nu och vi fick precis information om att vårt hotell inte går att bo i inatt.

Branden vattenbombas

Under lördagseftermiddagen började man vattenbomba branden med hjälp av en helikopter.

– Jag har sett hur helikoptern har flugit fram och tillbaka tre gånger nu, säger Stefan.

1 av 7 | Foto: LÄSARBILD
Krisläger på Samos.

Stefan och hans fru Sofia kom till den lilla byn för en knapp vecka sedan och tanken är att de ska åka hem under morgondagen.

– Röken ligger just nu över flygplatsen. Vi får se om vi kan flyga hem imorgon eller inte, just nu måste man lyfta åt andra hållet för annars hamnar man mitt i röken och det har jag inte sett att planen gör. Men vi har inte hört något från flygbolaget än i alla fall, säger han.

Under kvällen intensifierades branden.

– Det verkar bli värre, säger Stefan.

Hade precis landat när det började brinna

Röken ska enligt flera vittnen på plats röra sig mot Pythagorion och hotellen förebereder sig på om branden skulle komma närmre.

Ann-Louise Lundin, 48 , från Karlskoga landade tidigare under lördagen och hade inte varit mer än ett par timmar i byn när hon såg hur det brann.

– Det är rök över hotellområdet och vi hörde massa sirener och så såg vi att det brann uppe på berget. Hotellet har dragit fram brandslangar i fall branden skulle komma närmre. Det här känns inte så jätteroligt, vi kom ju i dag, säger hon.

Flygbolagen evakuerar hotell

Apollo har evakuerat tre hotell som hotas av branden.

– Vi har evakuerat gäster från tre hotell, totalt rör det sig om 32 svenska gäster. Vi arbetar med att hitta hotell till våra evakuerade gäster. Vi följer det här så noga vi kan, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Även Tui har evakuerat några av sina hotell som de har i den lilla turistorten.

– Vi har evakuerat tre hotell och totalt rör det sig om 43 svenska resenärer. Vi arbetar just nu med hotellösningar till våra gäster. Enligt den senaste informationen vi har fått så ska branden vara under kontroll, men det är inte bekräftat av grekiska myndigheter, säger Linda Netterström.

Airtours har också evakuerat ett mindre antal gäster.

– Vi har flyttat tio gäster från orten Pountes, som ligger närmare branden, det brinner mellan Samos stad och Pountes. De gästerna har vi flyttat till Pythagorion. Vi följer läget. enligt den information vi har nu blåser det mot Samos stad, säger Stefan Chatzopoulos, informationsansvarig på Airtours.

”Ingen aning om var vi ska sova”

Pierre Davidsson, 30, från Skåne är en av flera turister som fått lämna sitt hotell.

– Jag såg lågorna och sa till min sambo och mina kompisar att vi får nog börja packa väskorna nu. Kort efter det hämtade vi alla saker och då var det kaos på hotellet. Det var både militär och massa poliser där.

Pierre och hans resesällskap fick åka med en buss till en idrottsplats en bit från branden. Men var de ska spendera natten har de inte fått svar på.

– Vi får ingen information och lyckas inte få tag på vårt resebolag. Vi har fått lite vatten här men ingen mat på flera timmar, berättar Pierre.

De nyblivna makarna Anton, 26, och Emma Lilienberg, 25, anlände till Pythagorion i tisdags för deras bröllopsresa. Under lördagen var de ute på en båttur med Tui. När de kom in till land igen upptäckte de hur det brann i bergen.

– Vi bor på ett av hotellen som har evakuerats. Vi såg hur det brann 200 meter från hotellet och sprang in på våra rum och hämtade passen och satte oss i en taxi och åkte därifrån, tio minuter senare evakuerades hotellet. Vi har knappt hört någonting från Tui, bara ett sms, säger Anton Lilienberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE