Kommunen i stabsläge – ”Kommer göra en riskanalys”

Publicerad 2020-03-09

Arkiv.

Uppsala kommun rustar för en fullskalig pandemi.

I veckan deltog flera av kommunens förvaltningar i den pandemiövning som genomfördes på Akademiska sjukhuset. Bland annat erbjöd man sjukvården att ordna fram lokaler.

Uppsala kommun befinner sig i stabsläge med anledning av den fortsatta spridningen av coronaviruset. Men trots att det råder stor oro runt om i världen bedömer Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun, att kommunen har läget under kontroll.

– Vi befinner oss i stabsläge sedan förra veckan. Men vi har en grundplanering vi jobbar efter om det skulle vara så att många blir sjuka, och just nu känner jag mig inte orolig.

Finns det någon plan för vad som händer om det snabbt sker en större spridning av viruset?
– Förutom vår grundplanering kommer vi också att göra en riskanalys över de samhällsviktiga verksamheterna där vi tittar på lite mer specifika scenarier, och hur det skulle slå mot våra verksamheter.

Vilka av kommunens olika verksamheter är du mest orolig över?
– Det är väl främst de samhällsviktiga verksamheterna som vård och omsorg till exempel, och den kommunala servicen. Men också andra verksamheter, fortsätter Anders Fridborg som också är noga med att påpeka att den kommunala ledningen måste fungera vid ett eventuellt utbrott.

– Det är samma där, det är också någonting vi behöver ta höjd för så att vi kan bibehålla vår förmåga och ledning även om antalet smittade skulle öka snabbt och vi får en fullt utvecklad pandemi.

Arkiv

Kommunen kan erbjuda lokaler vid pandemi

Lenita Granlund, direktör för omsorgsförvaltningen, berättar också att medarbetare från både omsorgsförvaltningen och äldreförvaltningen på Uppsala kommun fanns med på den stora pandemiövningen som arrangerades av Akademiska sjukhusets tidigare i veckan.

– Vi hade medarbetare med på övningen där de också diskuterade lösningar för olika lokaler. Förvaltningen har en del lokaler som vi snabbt skulle kunna tömma och använda på annat sätt om det skulle behövas, säger Lenita Granlund, som dock inte kan gå in mer i detalj än så.

– Nej, en del av det som diskuterades under den här övningen är hemligt.

Hur är det med er egen beredskap?
– Jag känner mig faktiskt väldigt trygg. Så sent om i januari genomförde vi en stor krisövning, så av den anledningen kom faktiskt det här väldigt bra. I samband med övningen uppdaterades också de krispärmar som finns, så vi kunde inte vara mer redo egentligen.

Hur ska ni se till att det hela tiden finns personal tillgänglig vid ett eventuellt utbrott?
– Dels har alla olika avdelningar fått i uppgift att ta fram en egen plan för hur de ska klara verksamheten vid en större frånvaro, och det ansvaret ligger på varje chef. Vi har en stor organisation med drygt 90 chefer, men vi har otroligt bra stöd av såväl säkerhetschef som HR och kommunikationsavdelningen.

Har ni påverkats hittills?
– Nej, inte på min förvaltning. Inte mer än att det blir väldigt många möten just nu. Jag vet också att vi får en hel del frågor från personalen, och därför har kommunen valt att sätta ihop en frågor och svar och där vi hänvisar till Insidan (kommunens intranät, red anmärkning), och det verkar fungera bra.

Arkiv.

Bunkrar material

På kommunens äldreförvaltning har man förberett sig på en pandemi genom att bland annat fylla upp krisförråden med sjukvårdsmaterial.

– Vi kände att vi ville bunkra upp med tanke på att vi inte riktigt vet hur mycket det här viruset kommer att sprida sig. Förutom våra ordinarie lager har vi nu två stora krisförråd fyllda med sjukvårdsmaterial, säger Mia Gustafsson, områdeschef på äldreförvaltningen som berättar att man är vana att hantera just virussjukdomar.

– Med tanke på att vi jobbar med multisjuka är vi vana att hantera olika virus och andra sjukdomar. Skillnaden är väl att vi inte vet så mycket om just coronaviruset, och hur det utvecklar sig.

Har ni några särskilda förhållningsregler för personal som har varit ute och rest?
– Om någon i personalen har varit i något av de drabbade länderna ska man stämma av med sin chef som ska göra en bedömning innan man kommer tillbaka. Om personen uppvisar symptom så hänvisar vi till 1177. Annars är man välkommen tillbaka, förutsatt att man är uppmärksam på om man skulle bli sämre.

Vad har ni för plan för att verksamheten ska fortsätta att fungera om många i personalen blir sjuka?
– Att säkerställa att vi har personal är det absolut viktigaste för oss, och där känner jag mig trygg. Vi har som sagt bra rutiner när det kommer till sjukdomar. Men givetvis behöver vi vara uppmärksamma, och vi följer hela tiden Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln