Uppgifter: Nyckelperson i Skärholmsfalangen häktas

Misstänks för mordet på Mikael, 39

Publicerad 2024-05-22

Under onsdagen häktades en 18-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordet på 39-årige Mikael i Skärholmen i april.

Tonåringen beskrivs av polisen som en nyckelperson i den gängkonflikt som pågår längs tunnelbanans röda linje i Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han sitter sedan tidigare häktad för andra brott.

Sedan april sitter två pojkar i övre tonåren häktade efter mordet på 39-årige Mikael i Skärholmen. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt skyddande av brottsling.

Men ytterligare en person – en 18-årig man – har varit av högt intresse för utredningen, enligt uppgifter som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

18-åringen har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han häktas även misstänkt för grovt vapenbrott. Han nekar till båda brotten.

Tingsrättshandlingar visar att han även är misstänkt för grovt vapenbrott.

Han är av polisen utpekad som en nyckelperson i det kriminella nätverket Skärholmsfalangen där han agerat som gängets utförare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Massor av människor samlades i Skärholmen för att hedra Mikael.

Skärholmsfalangen samarbetar med Vårbynätverket, och är en del av det nya gängkrig rasar längs tunnelbanans röda linje i Stockholm.

Den nu mordmisstänkte tonåringen ska enligt uppgifter nyligen ha rekryterat de två andra gripna tonårspojkarna till Skärholmsfalangen.

Han har tidigare varit efterlyst och polisen misstänkte då att han hölls gömd, enligt uppgifter.

Mikael, 39, sköts ihjäl när han skulle till simhallen med sin 12-årige son.

Häktad i annat ärende

I april häktades 18-åringen i ett annat ärende. Handlingar från tingsrätten visar att det rör försök till mord samt människorov, samtliga begångna i Skärholmen i december 2023.

18-åringen har tidigare dömts för flera ringa narkotikabrott. År 2021 dömdes han till ungdomsvård. Enligt LVU-utredningen hade han ett missbruk av narkotika. Enligt polisen har han varit brottsaktiv under ett antal år och har också misstänkts för bland annat rån, stöldförsök, misshandel, skadegörelse och narkotikabrott.

Tonåringen, som vid tiden för utredningen var 15 år, hade också sent om nätterna observerats av polis när han befunnit sig tillsammans med kriminella.

Mikael, 39, beskrivs av närstående världens bästa pappa till sin 12-årige son.

Mikael mördades inför sin son

Det var den 10 april i år som pappan Mikael var på väg till badhuset med sin 12-åriga son.

På vägen dit konfronterade han ett gäng vid en gångtunnel, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I konfrontationen blev Mikael skjuten till döds framför ögonen på sin son.

Isabell har berättat för Aftonbladet om hennes sons sorg efter sin pappa Mikael.

– Han kan säga ”pappa skulle hjälpa mig med körkort, vem ska göra det nu?”. Mikael var världens bästa pappa. Han levde för sin son, sa hon då.

Följ ämnen i artikeln