Cleo: Jag vet vad som får mig att må bra

Publicerad 2024-04-04

Debatten om den nya könstillhörighetslagen rasar, och under torsdagen klubbades den igenom i socialutskottet.

Men transpersonen Cleo Grundberg, 21, har tröttnat på debatten.

– Jag vet ju vad jag vill, och vad som får mig att må bra, säger hon.

Den 17 april ska riksdagen rösta om en könstillhörighetslag. Med den nya lagen ska det bli enklare att byta sitt juridiska kön.

Bland annat ska åldern för att kunna ansöka om att byta kön sänkas från 18 till 16. Dessutom ska det inte längre krävas en diagnos av könsdysfori från sjukvården – utan en enklare medicinsk utredning.

Något som, enligt 21-åriga Cleo Grundberg, är en positiv aspekt av den nya lagen.

”Långa köer”

Hon vill göra en könskorrigering och redan 2021 skickades en remiss för att undersöka hennes könsdysfori.

Cleo Grundberg, 21.

Men det tar tid. Ännu har hon inte fått byta kön juridiskt.

– Köerna är typ fyra och ett halvt år långa. Jag har fortfarande inte fått komma in. I systemet vi har i dag skulle det vara bättre för transpersoner om det nya lagförslaget gick igenom, säger hon.

För att få byta juridiskt kön måste man få diagnosen könsdysfori. Men att få den diagnosen tar väldigt lång tid – till och med när man är myndig.

Därför vore det, enligt Cleo Grundberg, positivt om en enklare medicinsk utredning räckte för att få byta juridiskt kön. Då hade kötiden kapats ordentligt.

”Solklart vad jag vill”

Samtidigt hade inte hon varit redo att ta ett sådant beslut som 16-åring.

– Jag hade en sån kris då. I dag är jag mycket mer mogen. Det är solklart för mig vad jag vill. Men som 16-åring skulle det vara för tidigt, för mig personligen, säger hon.

Hon förstår argumentet att ”du är inte myndig och kan inte tänka i de banorna” – men den resan menar hon är olika för alla.

– Vissa vet när de är 5 år gamla, andra när de är 40. Man känner väl att det är något där, men det var svårt att sätta en konkret etikett på det.

”Förhastat förslag”

Expressens debattsida rasar 54 skribenter mot förslaget som de kallar ”förhastat och inte demokratiskt förankrat”.

Debattörerna hänvisar bland annat till forskare och experter som menar att ett enklare sätt att byta juridiskt kön blir ett snabbspår till att gå vidare med fysiska behandlingar.

”Samhället har då redan erkänt personens ’rätta kön’ och även om läkare senare hittar mer troliga förklaringar till könsdysforin så är mandatet att bromsa processen kraftigt försvagad”, skriver debattörerna.

Men Cleo Grundberg har tröttnat på debatten.

– Det tar mycket energi att varje dag diskutera detta när det är så solklart. Jag vet ju vad jag vill, och vad som får mig att må bra. Men att andra personer då påpekar ”nej, du är bara psykiskt sjuk” – det är väldigt tröttande, säger hon.

Följ ämnen i artikeln