Trump drar ifrån Biden i ny mätning från NBC

Publicerad 2024-02-05

Donald Trump drar ifrån Joe Biden i NBC:s senaste väljarundersökning.

Ledningen är nu större än någonsin.

Mätningen avslöjar också vad som krävs för att Biden ska gå om.

Med nio månader till presidentvalet publicerade NBC News nya opinionssiffror på söndagen. Donald Trump får 47 procents stöd medan Joe Biden stannar på 42 procent.

Trump utökar därmed sitt övertag från motsvarande mätning i november då han fick 46 procent mot Bidens 44.

– Det här är den största ledningen som Donald Trump haft över Joe Biden i någon av NBC:s 16 undersökningar sedan 2019, säger tv-kanalens politikreporter Steve Kornacki i programmet ”Meet the press”.

Samma trend på fler ställen

November-mätningen från NBC markerade ett skifte. I september var ställningen 46–46 och i juli ledde Biden med 49–45.

Söndagens siffror bygger på intervjuer med 1 000 personer mellan 26 och 30 januari. Trumps ledning är visserligen inom felmarginalen, men andra färska undersökningar bekräftar bilden av att han har medvind.

Donald Trump.

I CNN:s senaste mätning leder han med 49–45 och hos Yahoo News är ställningen 45–44. Biden leder leder visserligen med 50–44 hos Quinnipac, men snittvärdet för de senaste veckornas väljarbarometrar ger Trump 46,7 procent mot 44,6 för Biden.

Rekordlågt förtroende

I NBC-mätningen avslöjas också att väljarnas förtroende för den sittande presidenten är nere på bottennivåer. Bara 37 procent av de tillfrågade tycker att Biden ”gör ett bra jobb”.

Det är hans lägsta siffra hittills och den sämsta NBC mätt upp för en president sedan George W Bushs andra mandatperiod för mer än 15 år sedan.

– För att sätta det i ett sammanhang ställde inte Bush upp för

omval under sin andra periodEn amerikansk president kan bara sitta i två mandatperioder, totalt åtta år. Bush kunde alltså inte ha ställt upp för omval 2008 även om han velat., säger NBC:s Steve Kornacki.

– Tittar vi på presidenter som ställt upp för omval ser vi att Bush var över 50 procent. Han vann. Obama var nästan på 50 procent. Han vann. Trump för fyra år sedan fick 46 procent. Han förlorade.

Halmstrå för Biden

Detaljerna i NBC:s undersökning visar att Trump har mer än 20 procentenheters ledning när deltagarna svarar på vem som bäst kan sköta ekonomin.

När det gäller den brännande frågan om immigration och gränsbevakning är hans försprång mer än 30 procentenheter.

Trump har dessutom 16 procentenheters ledning när väljarna bedömer vem som är mest ”kompetent och effektiv” – och 23 procentenheters övertag i synen på ”mental och fysisk hälsa för att vara president”.

Biden leder däremot med 12 procentenheter i abortfrågan och har två procentenheters marginal mot Trump när ämnet handlar om att om att ”skydda demokratin”.

Men när det gäller den övergripande och avgörande frågan – vem som ska bli president – finns ett halmstrå av hopp för Joe Biden i NBC:s mätning.

När deltagarna tillfrågades om vem de skulle rösta på ifall Trump döms för ett grövre brott före valet leder Biden med 45–43.