Ryskt abortförbud på gång efter kyrkans påtryckningar

Publicerad 2023-11-17

Kriget går dåligt för Ryssland eftersom blivande befälhavare på slagfältet aborterats, hävdar rysk-ortodoxa präster.

– Många undrar varför Gud inte har gett oss några stora härförare på slagfältet. De har inte fått födas, säger Fjodor Romanenko.

Kyrkans abortfientliga påtryckningar börjar nu ge effekt i Ryssland.

Rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, bad häromdagen den ryska duman att förbjuda aborter på alla privata kliniker i landet. Dagen efter, den 9 november, satte arbetet i gång i duman, rapporterar BBC.

Rysk-ortodoxa kyrkan har varit abortfientlig länge. 2021 uppmanade till exempel Kirill alla gravida att föda barnet, om de funderade på abort:

– Döda inte barnet, föd det och ge det till kyrkan, sade han då.

Andra präster i rysk-ortodoxa kyrkan har gått längre än så. Kyrkan inte bara stödjer Rysslands krig i Ukraina, utan uppmanar landets kvinnor att föda fler barn så att det ska bli mindre jobbigt att skicka iväg ett vuxet barn till fronten.

– Då blir det inte så smärtsamt och skrämmande för kvinnan att skiljas från ett barn, sade fältprästen Michail Vasiljev i oktober 2022 enligt tidningen The Insider.

Patriarken Kirill och Vladimir Putin är helt överens om att kriget i Ukraina är rättfärdigt.

Med 1,5 födda barn per kvinna hamnar Ryssland långt ner på Världsbankens lista över fertilitet i världens länder. I en befolkning på 143 miljoner invånare föddes 953 000 barn under de första nio månaderna 2023, vilket var 31 000 färre än samma period året innan. Och prognoserna fortsätter att peka neråt, samtidigt som omkring 500 000 barn aborteras varje år, enligt BBC.

Vladimir Putin har sagt att ”abortproblemet är akut”, men inte föreslagit några förbud. Det överlåter han åt andra, för att inte riskera att få låga siffror i presidentvalet 2024.

Organisationen Kvinnor för livet hävdar att foster ser ut som en ”liten människa” redan i fjärde veckan. Det stämmer inte.

Abortmotståndaren Natalja Moskvitina jobbar i armkrok tillsammans med rysk-ortodoxa kyrkan. Hon driver organisationen Kvinnor för livet, som får stora statliga bidrag och driver en till synes opartisk stödlinje för gravida kvinnor. Där får unga tjejer bland annat höra att ”den som gör abort kan bli infertil”, enligt en granskning som den ryska organisationen Feminist Anti War Resistance gjort.

Kvinnor för livets grundare Natalja Moskvitina reser runt i Rysslands regioner och kommer överens med politikerna om abortinskränkningar. Här med Tambov-regionens guvernör Maksim Jegorov.

Moskvitina reser runt i landet och har lyckats få flera regioner att införa restriktioner mot abort, till exempel förbud för privata kliniker att abortera foster. Hennes mål är ett totalt förbud, även för att avbryta graviditeter orsakade av våldtäkt. Hon tycker att aborter är ”ren ondska” och lika illa som narkomani, prostitution och pedofili.

Natalja Moskvitina går så långt att hon hävdar att kriget mot Ukraina, som startade 2014 i Donbass, orsakades av att abortnivån var skyhög i Donetsk och Luhansk:

– Om vi dödar våra barn i ett osynligt krig, så leder det till ett riktigt krig, har hon sagt enligt tidningen Meduza.

Varje vecka håller hennes organisation en anti-abortgudstjänst tillsammans med rysk-ortodoxa kyrkan. Vid en av dem skyllde prästen Fjodor Romanenko krigsmotgångarna i Ukraina på alla aborter:

– Många undrar varför Gud inte ger oss några stora befälhavare, som prins Aleksandr Nevskij, Dmitrij Donskoj eller Aleksandr Suvorov? Varför vi inte har några stora vetenskapsmän och poeter? Gud skapar dem – men det är inte alla som låter dem födas, sade Romanenko.