De har kartlagt klanerna i Sverige: ”Kan bli systembärande”

Uppdaterad 2023-10-05 | Publicerad 2023-10-01

Författarna Johannes Wahlström och Jan Persson.

Gängens dödliga våld plågar Sverige – men det kan bli värre.

Orsaken: Klanerna bakom gängen är så organisatoriskt starka, enligt författarna till en ny bok.

– Vi kan få vänja oss vid att en familj äger Örebro, och en annan Hallsberg, säger Johannes Wahlström.

De brottskopplade klanerna i Sverige kommer från Balkan, Mellanöstern och Afrika, enligt journalisten och statsvetaren Johannes Wahlström, som tillsammans med säkerhetsexperten och ex-polisen Jan Persson skrivit den nyutkomna boken ”Klanerna”.

”Klanerna - den systemhotande brottsligheten” kom ut nyligen på förlaget Mondial.

– Vi har upptäckt ett ganska brett system av personer som samarbetar med varandra väldigt intrikat, som stora familjeföretag. En bråkdel bedriver kriminell verksamhet, säger Johannes Wahlström.

Men via klanernas lagliga verksamhet tvättas brottsinkomsterna vita.

– Vi har studerat samtliga domar kring grova brott i Sverige de senaste fem åren – tusentals domar och förundersökningsprotokoll – för att få en helhetsbild, säger Johannes Wahlström.

Han ger ett exempel som avslöjar den underliggande strukturen:

– Under loppet av en kort tid är det kanske 30 personer som åkt dit för narkotikaförsäljning i ett och samma område. Vi har kunnat visa att de här personerna är släkt med varandra och att de skickat vinsten till samma företags bankkonto. Det kan vara en restaurang eller ett kasino, som ägs av en släkting till alla 30 som dömts.

Finns på alla positioner i samhället

Wahlströms och Perssons kartläggning visar hur den kriminella och den icke-kriminella verksamheten hänger ihop.

– Klanerna delar vinsten av den kriminella handlingen, men också vinsten från den icke-kriminella, säger Johannes Wahlström.

Klanerna har enligt Wahlströms och Perssons kartläggning representanter på alla möjliga positioner i samhället. Det handlar bland annat om banktjänstemän, politiker och kommunala tjänstemän.

– I bankerna ordnar de lån, eller ger tillstånd för penningtransaktioner. Det kan vara pengar som kommer in från bedrägerier, kanske 20-30 miljoner kronor. Då kan banktjänstemannen godkänna transaktionen och se till att pengarna snabbt skjutsas vidare till ett annat konto.

Johannes Wahlström är grävande journalist, statsvetare och antropolog.

Omsätter hundratals miljarder

Ett 40-tal klaner med 100-tals personer i en rad svenska städer omsätter varje år hundratals miljarder kronor, uppger han:

– I en rapport från EU-kommissionen konstateras att den svenska kriminaliteten årligen omsätter halva Sveriges statsbudget. Det är hundratals miljarder kronor. I och med att den kriminella verksamheten är så omfattande rent ekonomiskt så behöver den en väldigt välutvecklad struktur, säger Wahlström.

Den svenska kriminalitetens effektivitet kan jämföras med de stora transnationella företagen. Det behövs en smidig shippingverksamhet för att få in narkotika, en bra it-avdelning för att göra försäljningar online, en fungerande logistikkedja lokalt, regionalt och nationellt.

– Klanen som organisatorisk struktur har visat sig extremt konkurrenskraftig när det gäller att etablera de här grejerna, säger Wahlström.

Kriminell verksamhet bara en liten del

Narkotikaförsäljning är inte det enda gängen och klanerna tjänar pengar på.

– Det är allt från prostitution och bedrägerier till utpressningar. Allt som är kriminellt, helt enkelt. Men den kriminella verksamheten är en ganska liten del av klanernas övergripande ekonomiska omsättning. En stor del är sånt som gör den kriminella intäkten vit. Det är fastighetsaffärer, import och export av varor, affärsverksamhet. Den kriminella verksamheten är något som sponsrar den icke kriminella verksamheten, säger Wahlström.

Har polisen kontroll på strukturerna som ni har upptäckt?

– Det enkla svaret är att polisen förmodligen inte sett omfånget. Polisens uppdrag är ju inte att kartlägga helheten, utan ett konkret brott. Då spelar det inte så stor roll vad brottslingen ingår i för övergripande struktur.

Jan Persson är säkerhetsexpert och ex-polis, som jobbat nästan ett decennium inom Säpo.

”Strikt hierarki”

Vet alla klanmedlemmar om att pengarna delvis kommer från kriminell verksamhet?

– Ja, det är klart att de vet. I klanens existens finns en strikt hierarki. Det finns klanöverhuvuden, på samma sätt som Marcus är familjen Wallenbergs överhuvud.

Du beskriver en stat i staten, som omsätter halva Sveriges statsbudget. Vad kan detta utvecklas till?

– De här nya klanerna kan komma att bli systembärande i Sverige, så mäktiga att vi kan få vänja oss vid att en familj äger Örebro, och en annan Hallsberg. Det kanske till och med blir så att det är något man inte pratar om, säger Johannes Wahlström.

Fotnot: Klan betyder ”släktgrupp”, enligt Svenska Akademiens ordlista.