Här är kvinnorna som dött i protesterna

Uppdaterad 2022-09-25 | Publicerad 2022-09-24

Människorättsaktivister från organisationen Iran Human Rights menar att minst 50 personer har dödats i samband med demonstrationerna efter Mahsa Aminis död.

Bland de döda finns flera unga kvinnor som stod upp och kämpade för ett liv i frihet.

Dödssiffran i samband med protesterna i Iran stiger.

Statlig iransk tv har rapporterat att 35 personer dödats i sammandrabbningarna mellan poliser och demonstranter. Iran Human Rights uppger dock en högre siffra och menar att det hittills dödats minst 50 personer i Iran.

Iran har begränsat tillgången till internet i landet vilket gör det svårt för dem att nå ut med information. Regimen går även ut med uppgifter som går isär med de filmer och bilder som sprids på sociala medier. Därför bör uppgifter som kommer från Iran tas med viss reservation.

Det var i förra veckan som 22-åriga Mahsa Amini, vars kurdiska namn var Jina, dödades av sedlighetspoliser i Iran för att ha använt sin huvudsjal på fel sätt och hennes död har lett till väldiga protester i landet.

Mahsa Amini, 22, dog efter ett ingripande av den religiösa ”sedlighetspolisen” i Teheran. Nu demonstrerar iranska kvinnor, med fara för sina liv, mot hijab-tvånget.

Videoklipp på de våldsamma protesterna i landet har spridits över hela världen. Kvinnor bränner bilder på landets ledare, bränner sina huvudsjalar och klipper av sig håret i en symbolisk uppvisning på trots, skriver CNN.

På torsdagskvällen sköt polisen sex personer i Reswanshahr i den iranska provinsen Gilan, enligt IHR.

Många av de döda är unga kvinnor som stått upp och kämpat för sina rättigheter och ett liv i frihet.

Hananeh, 23, ska ha skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor.

Hananeh Kia, 23 , ska ha skjutits ihjäl av iranska säkerhetsstyrkor i Nouskhar när hon var på väg hem från tandläkaren, bekräftar hennes familj, skriver Iran Wire.

Ghazaleh Chelavi, 32, dödades av polisen i Iran när hon demonstrerade mot hijabtvånget, rapporterar tyska Bild. Enligt en iransk journalist blev hon skjuten i huvudet.

Ghazaleh, 32, ska ha skjutits under demonstrationerna.

Tvåbarnsmamman Minu Majidi, 62, ska också ha dödats av iranska säkerhetsstyrkor när hon demonstrerade i staden Kermanshah, rapporterar iranska medier.

Minu, 62, demonstrerade när hon ska ha dödats av säkerhetsstyrkorna.

Mehsa Mogoi var bara 18 år gammal. Hon sköts ihjäl i Isfahan av säkerhetsstyrkor, skriver tyska Bild.

Mehsa, 18. Ihjälskjuten av iranska säkerhetsstyrkor.

Hijabtvång sedan 1979

Sedan den islamska revolutionen 1979 är det olagligt för kvinnor att inte bära huvudsjal. Kvinnor får inte heller bära tajta byxor, trasiga jeans eller färgglada kläder.

1981 blev kvinnor, enligt lag, tvugna att klä sig i blygsamma ”islamiska” kläder, skriver BBC. Som innebär att kvinnor mer eller mindre måste täcka hela sin kropp.

Två år senare beslutade parlamentet att kvinnor som inte täckte sitt hår offentligt skulle kunna straffas med 74 piskrapp. Mer nyligen har det adderats upp till 60 dagar i fängelset till straffet.

Sedan dess har myndigheterna haft svårigheter med att verkställa dessa lagar, då kvinnor i alla åldrar, regelbundet ses tänja på gränserna genom att bära mindre täckande kläder och färgglada huvudsjalar samtidigt som de visar mer av sitt hår. Något som bara har ökat i och med protesterna.