Kunde nått Moskva – om inte Prigozjin stoppat dem

Publicerad 2023-06-25

Mindre än 35 mil från Moskva tog konflikten plötsligt slut.

Vad Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin fick för att lägga ner vapnen och dra till Belarus är okänt.

”Lukasjenko-avtalet är en tillfällig åtgärd, ingen långsiktig lösning” skriver tankesmedjan ISW som beskriver händelseförloppet som förnedrande för Putin.

Midsommardagen blev ett dygn då världen höll andan. Under drygt 24 timmar utmanade Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin ledningen i Moskva och satte fart mot huvudstaden.

Vid 19-tiden avslutades konflikten.

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko och Wagnerledaren hade nått en överenskommelse. Utredningen mot Prigozjin lades ner och han ska till Belarus.

Förnedrande för Putin

Även Wagnersoldater som deltagit i upproret skulle gå fria och sannolikt kommer övriga legoknektar i Prigozjins armé att föras över till de ordinarie ryska styrkorna, enligt tankesmedjan Institute for the study of war, ISW.

Men vad Prigozjin fått för att lägga ner vapnen är ännu okänt. Överenskommelsen beskrivs som förnedrande för Putin, och som en kortsiktig lösning på ett större problem.

”Lukasjenko-avtalet är en tillfällig åtgärd, ingen långsiktig lösning” skriver ISW.

Belyser svagheter

Det finns också en nota för upproret.

Attackerna resulterade i minst 13 döda ryska militärer. Institute for the study of war beskriver dagen som ”en av de enskilt dödligaste” för det ryska flygvapnet, sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inletts.

Prigozjin själv hävdade att Wagnergruppen mottogs som hjältar och att inte ett skott avfyrades. Samtidigt beskrivs dagen som en av de dödligaste för de ryska flygvapnet sedan den fullskalliga invasionen inletts.

”Kreml hade problem att få fram ett snabbt och effektivt svar på Wagnergruppens framfart, vilket belyser de interna svagheterna i säkerheten.” skriver ISW.

Kunde nått huvudstaden

Det väpnade upproret visar även på en del svagheter i den ryska stridsmaskinen, enligt ISW. Kreml svar på det väpnande upproret beskrivs som misslyckat och tankesmedjan menar att det är troligt att Wagnergruppen nått Moskva, om inte Prigozjin bett dem att vända om.

”Wagnergruppen hade troligtvis nått utkanterna av Moskva, om Prigozjin hade gett order till dem att göra så”, skriver ISW.