Starka reaktioner på gratisbiljetterna: ”Det är bullshit!”

Publicerad 2023-12-07

Polisens nationella antikorruptions-grupp har kopplats in för att utreda härvan bakom biljetterna till Sweden rock. I år ska Sölvesborgs politiker och tjänstemän ha fått vip-biljetter till ett värde av en kvarts miljon.

Och det sticker folk i ögonen.

– De har ju ändå pengar att köpa biljetter själva, säger Sölvesborgsbon Filippa Lindblom.

Ända sedan 1999 ska Sölvesborgs kommun ha fått gratisbiljetter från Sweden Rock. Enligt Sveriges radio Blekinges avslöjande ska det i år ha handlat om en typ av vip-biljetter för fyra dagar, värda 5 000 kronor. Saken har polisanmälts och utreds nu av polisens nationella antikorruptions-grupp.

På stan i Sölvesborg är reaktionerna starka över att politiker har fått de exklusiva biljetterna.

– De har ju ändå pengar att köpa biljetter själva, säger Filippa Lindblom.

Filippa Lindblom: ”De har ju pengar att köpa biljetter själva”

Hon och väninnan Moa Thomasson är några av många unga som umgåtts med vänner utanför Sweden rock men aldrig själva haft ett festivalpass till konserterna. De är frustrerade över politikernas gräddfil.

– Jag tycker inte att det är så bra. De om någon har väl också råd att köpa biljetter själva. Det borde gå till några som inte har den möjligheten, säger Moa Thomasson

Ett argument från kommunen har ju varit att man behöver gå dit och titta hur det fungerar och se så säkerheten fungerar. Vad tänker du om det?

– Då kanske det inte behövs vip-biljetter. Jag tror inte att de gått dit i tjänsten. Utan då får det vara under kontrollerade former om man ska göra det på arbetstid, säger Moa Thomasson.

Moa Thomasson: ”Biljetterna borde gå till några som inte har möjligheten”

Kallar det skitsnack

Inte heller Sölvesborgsbon Nils Åke Liljequist köper argumentet att biljetterna finns till för att kommunens tjänstemän och politiker ska göra studiebesök.

– Det är bullshit, rent ut sagt. Det är ju bara en efterkonstruktion att man säger att man har det som studier av hur det går till. Har man inte hunnit med det på tio år? Det har ju pågått varje år, säger Nils Åke Liljequist.

Nils Åke Liljequist tycker att det är ”bullshit” att biljetterna finns för politiker.

Både kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S) och vice ordförande Kith Mårtensson (M) förstår att gratisbiljetterna kan sticka folk i ögonen.

– Jag förstår att man kanske reagerar och tycker att vi skor oss, säger Kith Mårtensson (M)

Hon är en av de politiker som hade vip-biljett under årets festival.

– Jag var där på studiebesöket och jag var där ytterligare en gång. Jag kände ändå att jag använde min biljett på ett klokt sätt.

Kith Mårtensson (M), kommunstyrelsens vice ordförande-

Kith Mårtensson poängterar att både tjänstemän och politiker har tagit del av biljetterna. Ett antal har också lottats ut till festivalbesökare. Att kommunen har tillgång till biljetter är en del av ett avtal med Sweden Rock som kommunen haft sedan 1999.

– Det senaste avtalet skrevs på 2022. Vissa saker har följt med. Vi har inte sett det som något märkligt. Man har inte reflekterat över det.

Härvan med Sölvesborgs kommuns fribiljetter till hårdrocksfestivalen Sweden rock festival utreds av polisens nationella antikorruptions-grupp.

”Det var färre politiker i år”

Enligt Sverigedemokraten Mats Gunnarsson ska en större del av biljetterna tidigare ha gått till tjänstemän i syfte att de skulle marknadsföra kommunen. Men i år ska politikerna ha roffat åt sig, enligt Gunnarsson.

Det tillbakavisas bestämt av Kith Mårtensson.

– Jag upplevde att det var färre politiker i år. Förra året var jag också där. Som jag minns det så var vi fler förra året.

Högsta politikern i Sölvesborg – kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S) – välkomnar polisutredningen.

– Det är bra att det blir en utredning – en gång för alla. Så får vi besked hur vi ska hantera det här framöver, säger Birgit Birgersson Brorsson (S)

Hon berättar att det har ingått 50 biljetter i samverkansavtalet med Sweden rock.

Man kan ju tolka det som någon from av muta. Eftersom ni tar beslut om Sweden rock. Vad tänker du om det?

– Jag kan inte se det så eftersom vi har haft detta avtal sedan 1999.

Birgit Birgersson Brorsson är inte förvånad över att kommunens biljetter till Sweden Rock har polisanmälts i år.

– Jimmy Kärnerup har varit ute efter det nya styret hela tiden. Han har anmält det som enskild revisor. Det är ingenting som övriga revisionen står bakom.

Kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S).

Obehagliga mejl

Kith Mårtensson (M) har fått ta emot flera kränkande mail sedan nyheten om kommunens festivalbiljetter briserade. Hon tror att anmälan är en del av en kampanj från personer som är missnöjda över att Moderaterna valde att samarbeta med Socialdemokraterna istället för Sverigedemokraterna.

– Alla de här trollen som varit igång – är igång igen. Det är flera som önskar att jag verkligen blir åtalad så jag försvinner från politiken.

Som Aftonbladet berättat tidigare har Kith Mårtensson fått ta emot mängder av hot och kränkningar sedan hon tillträde denna mandatperioden. Hon har polisanmält hoten men än har inget lett till åtal.

– Min uppfattning är att man gör allt man kan för att hitta saker för att dra ned vissa utvalda i nuvarande styret i skiten.

Följ ämnen i artikeln