Magdalena Andersson: Jag är patriot

Publicerad 2023-06-06

FALUN. Svenskar har varit för försiktiga med att uttrycka stolthet över Sverige. 

Det menar Magdalena Andersson, som definierar sig som patriot. 

– Att säga att man är stolt över Sverige betyder inte att man ser ner på andra länder, säger S-ledaren.

Svenska värderingar är åter på tapeten när Magdalena Andersson nationaldagstalar i Falun. S-ledaren framhåller bland annat “noggrannheten, pliktkänslan och det sunda förnuftet” som typiskt svenskt.

– Jag är stolt över Sverige och jag älskar vårt land. Ibland har vi svenskar varit lite försiktiga med att uttrycka det, säger hon.

Varför är det viktigt att uttrycka det?

– Det finns ingen anledning till att vi inte kan tala väl om vårt land och vara stolta över. Att vara stolt över Sverige och vårt land, det är inget som är uteslutande, det är möjligt att omfamna oavsett om man har bott här i många generationer eller om man är första generationens svensk. 

Mycket att vara stolta över

S-ledaren bär sin mammas folkdräkt från Västernärke och talar framför ett hundratal åhörare vid Falu koppargruva. En plats som hon menar förkroppsligar det svenska.

Magdalena Andersson.

Varför lyfter du vikten av svenska värderingar? 

– Vi har mycket att vara stolta över i vårt land. Vi har byggt Sverige till ett land som många i världen ser upp till. Utifrån våra värderingar om jämlikhet, jämställdhet, att vi respekterar varandra oberoende av vad vi jobbar med eller vilken utbildning vi har. 

Hur ska personer som invandrat till Sverige förhålla sig till svenska värderingar?

– Värderingar präglar vårt samhälle. Det handlar om att alla ska vara med och jobba och bidra, det är en självklarhet. 

Haft hög migration till Sverige

Ska det finnas tydligare krav på att man ska lära sig värderingarna?

– När man kommer ny till Sverige tycker vi att det ska vara en ökad introduktion till samhället, en del i detta är de värderingar vårt samhälle bygger på, det behöver stärkas. 

Temat om svenska värderingar och vikten av att känna stolthet över sitt land är inte nytt för Magdalena Andersson. Det präglade även hennes tal i Almedalen förra sommaren.

Har man kunnat så prata om svenska värderingar på samma sätt för tio år sedan?

– Ja det tror jag. 

Du tycker inte att debatten förändrats?

– Rättvisa och respekt, gemensamt ansvar och jämställdhet, det är något som socialdemokrater alltid har pratat om. Men det är klart, vi har haft en väldigt hög migration i Sverige under de senaste åren. Det kanske gör att man pratar mer om det här.

Magdalena Andersson Nationaldagstalade vid Falu koppargruva i Falun.

Magdalena Andersson menar att det är viktigt att skilja mellan nationalism och patriotism.

– Vi har sett vad en farlig nationalism kan leda till, men att säga att man är stolt över Sverige betyder inte att man ser ner på andra länder. Där är det viktigt att kunna skilja mellan patriotism och nationalism. Nationalism, där ser man sig som högre stående än andra, patriotism, det handlar om att man är stolt över sitt land. Så tolkar jag det. 

Hur definierar du dig?

– Som patriot naturligtvis.

Kritiserar regeringens politik

Regeringen lade nyligen fram förslag på åtgärder för att stärka det svenska medborgarskapet. Bland annat vill man införa språkkrav och krav på samhällsorientering. Magdalena Andersson delar den uppfattningen och säger att att utredningen om just detta sjösattes när hon satt vid makten. S-ledaren är dock mycket kritisk till andra delar av regeringens politik på området. Till exempel krav på ”hederlig vandel” för att få medborgarskap och att en ”lojalitetsförklaring” ska utgöra slutpunkten i medborgarskapsprocessen.

– Det finns mycket som regeringen ska göra som är väldigt oklart om det ska gå till, om det ens är förenligt med svensk grundlag, säger Andersson.

Kravet på ”hederlig vandel” kan också få konsekvenser för brottsoffer, menar hon.

– Det är väldigt konstigt. En kvinna som kommer hit och tvingas till prostitution, det kan inte vara ett skäl till att man inte får stanna i Sverige. Människor som begått brott ska inte ha rätt att stanna i Sverige, men brottsoffer ska inte straffas.

Följ ämnen i artikeln