Motoffensivens pris för Ukraina: ”Värre än Bachmut”

Publicerad 2023-08-29

Ukrainas motoffensiv har lett till en dramatisk ökning av antalet döda ukrainare, rapporterar BBC i ett reportage från Donetskregionen.

”Värre än Bachmut”, säger en brigadchef.

Unga okända soldater ligger staplade på hög i ett litet bårhus av tegel, inte särskilt långt från frontlinjen i Donetsk i Ukraina.

Deras fickor är uppklippta och tömda på innehåll.

På vissa liksäckar står ordet ”oidentifierad” skrivet med tuschpenna.

I ett reportage med BBC:s utsända i Ukraina berättar 26-åriga Margo, på bårhuset, att hon jobbar med att registrera uppgifter om de stupade i sökandet efter deras identiteter.

– Det svåraste är när man ser en död ung kille som inte ens har fyllt 20, 22 år. Och inser att de inte dog sin egen död. De dödades. De dödades för sitt eget land. Det är det mest smärtsamma. Man kan inte vänja sig vid det här. Det börjar nu komma till en punkt där det bara handlar om att hjälpa pojkarna att komma hem, säger Margo, till BBC.

Ukrainsk militär avlossar skott mot vid frontlinjen i närheten av Donetsk.

Närmare 70 000 döda

Ukraina har inte gått ut med några officiella siffror på antalet dödade i kriget. Det är en statshemlighet, anser man.

Att Ryssland använder antalet döda och sårade för att beräkna Ukrainas nästa drag, enligt landets vice försvarsminister Hanna Maliar.

FN har 18 månader in i kriget registrerat 9 177 civila dödsfall i Ukraina.

Men amerikanska tjänstemän har, i en nyligen publicerad artikel i New York Times, uppgett att siffran på antalet dödade ukrainska soldater nu är uppe i närmare 70 000. Mellan 100 000 och 120 000 beräknas ha skadats.

Enligt samma källor har antalet dödade ryska soldater uppmätts till cirka 120 000 och mellan 170 000 och 180 000 skadade.

För Margo på bårhuset och flera som BBC pratat med, är de höga dödssiffrorna inte förvånande.

Många döda under motoffensiven

De kan förklaras genom den ukrainska motoffensiven i södra delarna av landet, som i dess tidiga dagar beskrivs som extra tuff för den ukrainska armén.

En brigadchef beskriver situationen till BCC:s reporter som ”värre än Bachmut”. Och Bachmut har beskrivits som en köttkvarn och en av krigets blodigaste strider.

Extra kostsamt har det även blivit för unga nyutbildade ukrainska soldater som i juni ryckte fram mot de ryska ockupationsstyrkorna där. Enligt en sergeant som då stred kring en av byarna i Donetsk dog soldaterna där ”i dussintal” varje dag, skriver BBC.

På bårhuset säger 26-åriga Margo att hon brukar prata med de döda.

– Det låter kanske konstigt... men det är jag som vill be om ursäkt för deras död. Jag vill tacka dem på något sätt. Det är som om de hör, men de kan inte svara, säger Margo, till BBC.