Ökända Wagnergruppen rekryterar sjuka fångar

Publicerad 2022-10-30

Den ökända paramilitära Wagnergruppen rekryterar ryska fångar som är sjuka i hiv och hepatit C.

Det erkänner Wagner-chefen Jevgenij Prigozjin som uppges överväga planer på att bilda en 200 kilometer lång försvarslinje i Donbass.

Samtidigt kommer uppgifter om att Wagnergruppen avrättat åtminstone tre värvade fångar.

Vintervädret slår snart till på slagfältet i Ukrainakriget och ryska styrkor stöter på stort motstånd från Ukraina.

Den ökända paramilitära Wagnergruppen har fått en allt mer betydande roll för Ryssland i kriget. Och gruppen har satts in som spjutspets i framryckningen mot spökstaden Bachmut.

Wagner-chefen Jevgenij Prigozjin erkänner nu att han rekryterat fångar som är sjuka i sjukdomar som hiv och hepatit C. Det uppger det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste lägesrapport om kriget.

Uppgifter: Har konfronterat Putin

Jevgenij Prigozjin har tidigare erkänt att de paramilitära styrkorna har mötts av konstant och våldsamt motstånd från Ukraina.

Han säger också att de ukrainska styrkorna är väl förberedda, motiverade och har ett gott självförtroende.

En av de tillfångatagna Wagnergruppensoldaterna. Han säger i en intervju att han är skådespelare och krigare.

Amerikanska tjänstemän meddelar att Prigozjin till och med tros ha konfronterat Vladimir Putin om misskötseln av kriget, rapporterar CNN. Rekryteringen av sjuka fångar tyder på att gruppen nu prioriterar kvantitet före erfarenhet och kvalitet.

Detta enligt den brittiska lägesrapporten.

Höll tidigare hög standard

Tidigare har Wagnergruppen hållit en relativt hög standard vad gäller rekryteringen av nya legosoldater.

Många av de som rekryterades var ofta personer som tidigare tjänstgjort som soldater i den ryska armén.

Det har tidigare florerat rykten om att Wagnergruppen rekryterar fångar med allvarliga sjukdomar och infektioner. Men det är först nu som Prigozjin uppges ha erkänt uppgifterna på sociala medier.

Planer på massiv försvarslinje

Det brittiska försvarsdepartementet skriver i sin rapport att Prigozjin uppges överväga planer på att upprätta en massiv försvarslinje.

Försvarslinjen som övervägs i östra Ukraina planeras att sträcka sig över 200 kilometer, enligt uppgifter.

”En sådan ansträngning skulle kräva en stor arbetskraft”, står det i rapporten.

”Det finns en realistisk möjlighet att några av de rekryterade fångarna kommer att få arbeta med att bygga upp försvaret”, skriver de vidare.

Flera rekryterade fångar har avrättats

Nu kommer också uppgifter om att åtminstone tre fångar som har rekryterats av Wagnergruppen för att kriga i Ukraina har avrättats.

Den exilryska tidningen Vazjnije Istorii berättar att två rekryterade avrättats i Luhansk-området, den ena för att han ”började käbbla” med övningsledaren, den andra för att han hade ”mundiarré”.

En annan Wagnersoldat, Sergej Serbezov, 32, som ska ha värvats mot sin vilja den 29 september, har nu ”avrättats som desertör” enligt ett sms som hustrun nyligen mottog, enligt Vazjnije Istorii.

Wagnergruppens ägare Jevgenij Prigozjin sade själv i september, när han fångades på film i samband med ett värvningsbesök på en fångkoloni i Ryssland, att desertörer avrättas:

– Efter ett halvår kommer ni hem, då har ni benådats. Eller också stannar ni hos oss. Några andra sätt att återvända finns inte. De som kommer fram till Ukraina och inte vill strida stämplar vi som desertörer. Sedan avrättar vi dem, sade Prigozjin då.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 30 October 2022 Find out more about the UK gover…
https://t.co/hJlvNuUy2j