M slår tillbaka mot S-kritiken ”Importerad amerikansk strategi”

Publicerad 2023-05-11

Magdalena Andersson kallar regeringens agerande för ett hot mot demokratin.

Moderater svarar med att döpa S-ledaren till ”Arga Andersson” och angripa henne med samma mynt.

– Det är väldigt vanligt att män försöker porträttera kvinnor med starka uppfattningar som arga, säger Magdalena Andersson.

S-ledaren Magdalena Andersson säger att regeringen och Sverigedemokraternas agerande utgör en fara för demokratin. Strategin lades fram i en debattartikel i helgen och återkom under partiledardebatten i SVT i söndags.

”Utvecklingen i Sverige är i linje med hur auktoritära högerregimer agerar runt om i världen – där opposition, medier och akademi tystas.” skriver hon i ett uttalande på sin Facebooksida.

I en intervju med Aftonbladet i samband med partiledardebatten listade hon exempel på vad hon ser som ett mönster att tysta kritiker.

– Civilsamhället hotas med indragna bidrag om de kritiserar Tidöavtalet, enskilda journalister hotas, enskilda opolitiska tjänstemän hängs ut som aktivister i syfte att tysta myndighetspersoner, man vill komma med ett specifikt lagförslag för att slå undan finansieringen från det största oppositionspartiet.

Använder ordet regim

Moderaternas partisekreterare Karin Enström anser att det är S-ledarens ord och sätt att bemöta politiska motståndare som utgör ett hot mot demokratin. Hennes tolkning är att S saknar egna politiska förslag.

– Hennes sätt att argumentera är en farlig väg att gå. Vad menar hon? Att vi är på väg att bli en diktatur? Är syftet att undergräva regeringens legitimitet? Vi vet ju att den är ett resultat av ett val och väljarnas vilja.

På vilket sätt försöker hon undergräva regeringens legitimitet?

– Genom att använda uttrycket regim, normalt brukar man inte prata om regimen i Danmark, Norge och Finland. Det är ett sätt att föra tankarna åt ett annat håll. Regeringen är inte mindre demokratisk för att den inte är socialdemokratisk ledd.

Magdalena Andersson argumenterar för att det sker förändringar och positionsförflyttningar med SD som stödparti, har hon inte rätt i det?

– Hon har inga exempel på det, hon låter de som lyssnar få en känsla att “det här är inte riktigt rätt, det är en regering som inte har legitimitet”.

Karin Enström.

Vill förbjuda lotteriverksamheten

Ett exempel är att ni vill förbjuda lotteriverksamheten. Syftet är enligt SD, som initierat förslaget, att få färre att gå i Socialdemokraternas första maj-tåg nästa år?

– Det är inte syftet, syftet är att det ska vara så transparent som möjligt vad det gäller partifinansiering.

Ett annat exempel är kultur. Vad tycker du om hur Björn Söder uttrycker sig om kulturkrig och att han vill dra undan skattepengar från kultur han tycker är olämpligt?

– Vi har kommit överens i Tidöavtalet om armlängds avstånd, att vi inte ska ha politisk styrning av innehållet i kulturen. Jag är trygg med att vi kommer uppfylla vår del och jag förutsätter att SD uppfyller sin del. Björn Söder är riksdagsledamot och jag förlitar mig mer på SD och det de har skrivit under.

”Arga Andersson”

Jimmie Åkesson ger uttryck för ungefär samma uppfattning?

– Vi har en överenskommelse, jag förutsätter att han inte har ändrat sig på den punkten.

Enskilda Moderater har börjat kalla Magdalena Andersson “Arga Andersson”. Tycker du det är lämpligt och håller du med om att det går att jämföra med Trumps retorik?

– Jag anser inte att det är relevant om politiker är arga eller glada. Däremot oroas jag av Magdalena Anderssons retorik, där hon försöker stämpla sina politiska motståndare som odemokratiska i stället för att komma med politiska förslag. Det är en importerad amerikansk strategi som leder till ökad polarisering.

Magdalena Andersson.

”Jag tar det med ro”

Magdalena Andersson svarar att Moderaternas reaktioner visar att hon har rätt i sin kritik. När Sverigedemokrater gör utspel på nätet, till exempel om att dra in pengar till organisationer som kritiserar Tidöavtalet, är regeringen tyst.

– Men när jag sakligt påpekar det som har skett i Sverige under de senaste sex månaderna, då blir det liv i luckan. Jag tolkar det som att jag sätter fingret på en öm punkt. Det finns många inom regeringspartierna som är obekväma med situationen.

Varför använder du ordet regim?

– Vi har en helt ny situation. SD har ett enormt inflytande över regeringen, det är ett högernationalistiskt parti som har tydligt auktoritära drag

Vad säger du om att enskilda moderater kallar dig ”Arga Andersson”?

– Jag tar det med ro. Moderater har försökt framställa mig som arg sedan jag tillträdde. Det är också väldigt vanligt att män försöker porträttera kvinnor med starka uppfattningar som arga. Det är ett välkänt mönster. 

Oliver Rosengren, M-ledamot som använder uttrycket ”Arga Andersson” säger att det finns många exempel på politiker som använt olika epitet på motståndare. Hans syfte är att beskriva att hon är arg och han vänder sig mot kritiken att det skulle vara riktat mot henne för att hon är kvinna.

– Det är möjligt att det finns de som har ett mönster, jag är könsneutral i min kommunikation, säger han och tillägger att Annika Strandhäll tidigare beskrivit Ulf Kristersson som ”Lögnar-Uffe”.