Tillskott ska ge Arbetsförmedlingen andrum

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl. Arkivbild.

Arbetsförmedlingen får 277 miljoner kronor i tillskott nästa år i regeringens höstbudget.

Extrapengarna ska lugna stormen kring den stressade myndigheten.

För åren fram till 2022 föreslås tillskott på sammantaget 1,7 miljarder kronor jämfört med gällande ramar.

Det har regeringen kommit överens om med samarbetspartierna Liberalerna och Centern, enligt C:s arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl.

Meningen är att pengarna ska ge en stunds arbetsro, hejda ytterligare varsel och hålla kursen fast i den stora omgörningen av myndigheten. Det ska också ge lite andrum för de fristående utbildningsföretag som undrar varför de inte längre får några uppdrag från Arbetsförmedlingen, enligt Ådahl.

– Jag tror att kombinationen av att vi pressar på för att få ut resurser till fristående aktörer, som nu hålls inne av Arbetsförmedlingen, och att vi tryggar medel framöver ger ett lugn, säger Martin Ådahl till TT.

Skapa förutsättningar

Det ger möjlighet, enligt honom, att skapa "något så när normala förutsättningar" för aktörerna under mellantiden fram till att den stora omgörningen av Arbetsförmedlingen är landsatt. Det är en omgörning där myndighetens uppgifter till stor del privatiseras – en reform som Centerpartiet är drivande bakom.

Nästa år får förmedlingen knappt 300 miljoner kronor mer jämfört med Moderaternas och Kristdemokraternas budget, för 2021 blir tillskottet nästan 800 miljoner och för 2022 närmare 700 miljoner kronor. Det mesta ska användas till det som Centerpartiet beskriver som ett utvecklat insatser för stöd och matchning. För 2021 och 2022 får Arbetsförmedlingen en liten återställare av sitt förvaltningsanslag, jämfört med M/KD-budgeten.

Nästa år skjuter regeringen, enligt budgetförslaget, till 84 miljoner kronor för att få fart på de nya etableringsjobben. Ungefär lika mycket anslås även för 2021 och 2022. Framöver ska även företag som saknar kollektivavtal kunna använda sig av etableringsjobben för att ta in nya anställda.

Presentera fler

Under tisdagen ska finansminister Magdalena Andersson (S) och den nytillsatta arbetsmarknadsministern, Eva Nordmark (S), presentera någon typ av förslag som ska bidra till att fler kan få jobb.

Tanken med tillskotten, som enligt Ådahl tas av det så kallade reformutrymmet i budgeten, är att Arbetsförmedlingen ska få lite arbetsro. Förmedlingen tvingades till extra stora nedskärningar på grund av den budget som riksdagen röstade igenom före jul förra året. En mindre del av dem återställs nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE