Fox News: Vi ber om ursäkt

Publicerad 2015-01-18

Backar efter kritiserade inslaget

Fox News-reportern kallade Birmingham ”totalt muslimskt” och påstod att polisen slutat gå in i staden.

Nu backar tv-kanalen – och ber Europa om ursäkt.

Det var i samband med terrordåden i Paris som kanalen sände det hårt kritiserade inslaget. Reportern Steven Emerson påstod att det upprättats så kallade ”no go-zones” i staden Birmingham, där varken polis eller icke-muslimer vågar ge sig in.

Emerson hävdade också att det fanns muslimska zoner ”utan suveränitet” i Sverige.

Kallades ”komplett idiot”

Storbritanniens premiärminister David Cameron gav svar på tal och kallade Emerson för en ”komplett idiot”.

– När jag hörde det satte jag min gröt i halsen och trodde att det var 1 april. Vad han borde göra är att se hur Birmingham är ett perfekt exempel på hur olika människor sammanförs, sa Cameron till ITV.

Nu går tv-kanalen ut och ber om ursäkt.

– Den senaste veckan har vi gjort några beklagliga och felaktiga uttalanden under våra sändningar, om den muslimska befolkningen i Europa, särskilt i England och Frankrike, sa Fox News reporter Julie Banderas under en sändning på lördagen.

Skänker pengar till barnsjukhus

Hon tillade att det inte finns någon ”formell beteckning av sådana zoner” i något av länderna, och ingen trovärdig information som stödjer påståendet att områdena utesluter individer från vissa religioner.

– Vi beklagar djupt att dessa uttalanden gjordes och ber om ursäkt till alla de som tagit illa vid sig.

Emerson publicerade en ursäkt på sin hemsida, kort efter uttalandet.

”Jag har begått ett fruktansvärt misstag som jag djupt beklagar. Mina kommentarer om Birmingham var helt fel. Jag vill be om ursäkt för mina kommentarer om den vackra staden Birmingham”, skrev Emerson, som tillade att han donerat över 6 000 kronor till stadens barnsjukhus.