Alliansen i öppet krig om försvarspolitiken

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-20

Fp-ledaren Jan Björklund sågar regeringens försvarspolitik - Sten Tolgfors går till motattack

Fp-ledaren Jan Björklund sågar regeringens försvarspolitik och vill ha ett starkare svenskt försvar.

Nu får han hård kritik av försvarsministern Sten Tolgfors.

– Mediautspel ger inte försvaret nya resurser. Däremot skapar det osäkerhet, skriver Sten Tolgfors i ett skarpt formulerat blogginlägg.

Nu råder öppet krig om försvaret inom alliansen. I en intervju i Svenska Dagbladet går Fp-ledaren Jan Björklund till attack mot regeringens försvarspolitik. Han menar att nedskärningen av försvaret gått för långt och att svenskt försvar borde vara inriktat på att försvara Sveriges gränser i stället för internationella insatser. Han kritiserar också indirekt skrotningen av värnplikten:

– Pendeln slår för långt. Från att varenda kotte skulle göra militärtjänst med låg kvalitet som följd, till att dyr heltidsanställning nästan är det enda som gäller. Med fler kontraktsanställda kan man få hög beredskap till relativt låg kostnad, säger han till Svenska Dagbladet.

Tolgfors sågar Fp:s förslag

Folkpartiet släppte i går en rapport där de bland annat föreslår att försvaret på Gotland ska återupprättas, att Sverige bör ha fem mekaniserade brigader, stopp för nedskärningarna i flygvapnet och att hemvärnet bör vässas.

Utspelet får nu hård kritik av försvarsminister Sten Tolgfors (M). I ett blogginlägg sågar han Fp-ledarens utspel på punkt efter punkt. Bland annat skriver han:

"Björklunds förslag skulle kosta ett antal miljarder att genomföra. Att låsas som att det vore gratis är liktydigt med en politik för svarta hål i försvarets ekonomi".

Försvarsdepartementet har till och med räknat ut hur mycket Folkpartiets förslag skulle kosta: upp emot 50 miljarder de kommande tio åren.

Tona ner

"Vi har sett den här typen av utspel ett antal gånger nu, att Jan Björklund gång på gång ingår uppgörelser om försvarets inriktning för att sedan omedelbart försöka distansera sig från dem. Den som vill bedöma dagens utspel rätt gör därför klokt i att blicka tillbaka på tidigare utspel och se vad det blivit av dem", skriver Sten Tolgfors.

När Aftonbladet når Jan Björklund vill han tona ner sin kritik av regeringens försvarspolitiska inriktning.

– Det är en helt korrekt beskrivning att de hittillsvarande besluten har vi varit helt eniga om. Vi har väl haft diskussioner i regeringen, självklart, men vi har enats och det kommer vi att göra om framtida beslut också. Så det finns ingen anledning att hetsa upp sig.

Han menar att hans kritik är framåtsyftande och handlar om vilken typ av försvar Sverige bör ha framöver.

Kursändring

– Någon gång efter kommande val så sätts ju arbetet i gång med nästa försvarsbeslut som kommer att behöva fattas någon gång 2012–2013. Vi vill ärligt före valet berätta att vi gärna ser en kursförändring i försvarspolitiken.

En sådan diskussion måste kunna föras, anser Björklund.

– Jag tror inte man ska vara orolig för att diskutera framtidsfrågor. En säkerhetspolitisk uttolkning av läget i Ryssland, det är en diskussion som man måste kunna föra offentligt inför svenska folket.

Folkpartiledaren menar dessutom att Tolgfors kraftigt överdriver när han säger att förslagen skulle kosta så mycket som 50 miljarder på tio år.

– Vår bedömning är att om man behåller försvarets överskott på en miljard och därutöver väljer att ha många fler kontraktsanställda än heltidsanställda, då kan man öka försvarets volym så mycket som vi föreslår här. Och vi är beredda, om det behövs 2013, att utöka anslagen något.

Hur är relationen mellan dig och Sten Tolgfors?

– Den är mycket bra.

Man får en annan känsla när man läser hans blogg.

– Du får fråga honom. Från min sida är den mycket bra.

Skulle du vara en bättre försvarsminister än Sten Tolgfors?

– Det tror jag inte.