Experten: De är för försiktiga

Publicerad 2014-02-25

Han sågar programmet

Lars Nord, professor i politisk kommunikation tycker inte att politikerna vågar riskera något i SVT:s program.

Makteliten får sitta hos ­terapeuten och röstfiska på bästa sändningstid.

Men vad får du egent­ligen veta?

– Partiledarna har inte gått till studion utan noggrann förberedelse, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation.

Lille Jimmie sprang hem till mamma efter att ha blivit hotad av invandrarbarn på gården, men kallas nu lögnare. Gamla lärare och skolkamrater har en helt ­annan bild.

Lilla Annie förstod vikten av närodlad mat när farfar lät henne köra traktor.

Två av Sveriges mäktigaste politiker ger oss en vanlig barndomsdag för nästan 30 år sedan i SVT:s serie ”Nyfiken på partiledaren”.

”Har allt att vinna”

Men vad vill de egentligen säga?

– Partiledarna har inte gått till studion utan noggrann förberedelse och SVT vill inte hamna i facket ”privat-tv” där personer kan slå mynt av sina personliga ­tragedier. Alla är försiktiga -då blir det som det blir, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

Han menar att serien bara kunnat bli bra om partiledarna vågat riskera något, och gått ur politikerrollen.

Han är förvånad över att ingen tagit chansen.

– Om de hade gjort det på rätt sätt så skulle de haft allt att vinna.

Han tar Gudrun Schyman som exempel på en politiker som valde att komma ut som mänsklig genom att berätta om sina ­alkoholproblem.

– Enligt boken ska man ­vara så professionell som möjligt, men man kan också vara professionell till döds så att ingenting väcker intresse, säger Lars Nord.

– För att få ett genomslag hade de behövt vara lite avvikande.

Får en timme

Han menar att rädslan för att riskera något egentligen handlar om att kunna skilja på när man vinner på att kommunicera på ett visst sätt, och när man ska gå från mallen:

– Om det är ekonomisk kris, då ska du som politiker framstå som en professionell superman som inger trygghet. Men får man en timme i psykologfåtöljen så tycker jag att man borde bjuda på något mer.