Linda-Marie drabbades av näthat

Uppdaterad 2014-03-06 | Publicerad 2014-03-05

Linda-Marie Nilsson, 22, ville visa upp dagens sjuka kroppsideal.

Då blev hon näthånad för sitt utseende.

– De skrev att jag skulle banta eller dö, säger hon.

Det var i provrummet på Cubus i maj förra året som Linda-Marie Nilsson fick nog. Hon fick inte på sig den största storleken av en jeansmodell längre än till knäna - trots att hon tidigare kommit i klädkedjans jeans.

– Att storlekarna minskar är något jag stött på i fler affärer. Det känns som att jag inte är välkommen längre, säger hon.

För att visa på problemet med minskande storlekar gick hon hem och tog bild på sig själv i de äldre jeansen, som passade perfekt, och en bild i de för små jeansen i provrummet på Cubus. Hon la upp dem sida vid sida på sin Facebook-profil. En del skrev uppmuntrande kommentarer, men desto fler hånade henne.

– Många vände det till att det var mig det var fel på. De skrev att jag var ful, vidrig, fet och inte borde få finnas till. Jag skulle säga att 98 procent av dem var unga män.

”Fått ett andra liv”

Efter några veckor lugnade näthatarna ner sig, men nu har bilden plötsligt börjat kommenteras igen.

– Jag vet inte vad som har hänt, men bilden har fått ett andra liv. Och med det kommer även näthatet tillbaka.

I Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet" diskuterades ämnet näthat livligt under onsdagskvällen. En av de medverkande var journalisten Ellen Grefberg, som menar att unga tjejer är särskilt utsatta på nätet.

– Tjejer drabbas mer på grund av sitt utseende, killar får ofta höra att de är bögar eller töntar. Det finns en kultur på nätet som baseras på att man vill kunna säga exakt vad man vill och tror sig ha rätt att kränka andra, säger hon i programmet.

Struntar i att anmäla

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet och grundare av Juridikinstitutet, hjälper människor som utsatts för näthat.

– Hatet mot unga kvinnor blir ofta sexualiserat, och personer med utländsk härkomst blir ofta drabbade. Ett jätteproblem är att även om man vet vem det är som hatar så struntar många i att ta tag i det och anmäla.

Det har snart gått ett år sedan Linda-Marie lade upp den omdiskuterade jeansbilden på sin Facebooksida. Men trots att hon fortfarande får utstå kränkningar och hån från okända människor på nätet ångrar hon inte valet att publicera bilden.

– Jag är ganska härdad nu och oroas inte över hatet. Däremot oroas jag över hur andra människor, som ser ut som jag men kanske inte känner att de duger som de är, ska känna när de läser det här. Det känns tråkigt, säger hon.