"När Quick fick resning blev jag taggad"

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-07-13

"Fallet"-Samir begär att bli rentvådd

Samir Sabri.

Morddömde Samir Sabri begär resning i knivdådet som Aftonbladet granskat under året.

– Jag har försökt få min röst hörd i alla år. Nu när Thomas Quick (numera Sture Bergwall) fick resning blev jag taggad, säger Samir Sabri.

Den 1 oktober 1986 döms 15-årige Samir till sluten psykiatrisk vård. Enligt tingsrätten har han dödat sin styvmamma genom att hugga henne flera gånger med kniv i bröstkorgen. Nu, nästan 30 år senare, lämnar Samir Sabri genom advokat Sargon De Basso in en resningsansökan till Svea hovrätt.

– Jag tror jag får resning. Men skulle jag inte få det så blir jag inte förbannad. Jag har fått tillbaka gnistan i livet och den är mer värd än allt annat. Men det skulle vara skönt att få det på papper, att jag inte begått mordet, säger Samir Sabri.

Tog tillbaka erkännande

I tio avsnitt av Aftonbladets grävpod "#Fallet" har rättsreporter Anders Johansson under våren granskat morddomen och vad som egentligen hände den 21 maj 1986 i lägenheten på Glömmingegränd i Stockholm. Ett år efter att Samir dömts tar han nämligen tillbaka sitt erkännande och hävdar att pappan är den verklige gärningsmannen. Han säger då att han tog på sig skulden för att hans pappa inte skulle hamna i fängelse skriver Anders Johansson. Trots det prövades inte Samirs fall igen och han fick sitta av hela straffet.

– Anders arbete har betytt väldigt mycket för mig, jag är evigt tacksam till honom och Sargon, säger Samir.

Han menar att det skulle vara omöjligt för honom att själv ansöka om resning utan deras expertis och engagemang.

– Jag har försökt få min röst hörd i alla år. Men jag har inte rätt kunskaper. Och jag är personen som blev utsatt så minsta lilla motsättning har gjort att jag fallit i depression. Är man neutral kan man granska och engagera sig på ett annat sätt.

Parallellt med Anders Johanssons journalistiska arbete har advokat Sargon De Basso jobbat med resningsansökan.

– Vi har vänt på varenda sten till klarläggande av omständigheterna kring mordet 1986. Det material som nu sammanställts i resningsansökan bedömer vi vara tillräckligt för att domstolen skall bevilja resning i fallet, säger Sargon De Basso.

Nya bevis talar för sig själv

I första avsnittet av "#Fallet" berättar Sargon De Basso att han sedan barnsben hört om Samirs fall. Av en händelse korsades deras vägar i vuxen ålder och tanken på en resningsansökan växte fram.

– Jag var våldsamt intresserad av om ryktet att Samir var oskyldig verkligen var sant. Jag har idag en cementerad uppfattning om att Samir är oskyldig till mordet. Och han förtjänar upprättelse, säger De Basso.

Samir säger att han redan från början välkomnade att någon ville gräva i hans fall, men han trodde inte att det skulle finnas nya fakta att hitta efter 30 år.

– Jag skämtade med Anders och sa att han skulle gräva så djupt som möjligt, men tänk om det visade sig att det var jag som var mördaren? säger han.

I efterhand reagerade Samir framför allt på uppgifterna om att hans egen tröja borde haft mer blod på sig om han varit mördaren. Styvmoderns likstelhet inte stämde inte heller överens med den tid Samir sagt sig ha tagit hennes liv.

– Nu kan ju vem som helst se att det inte kunde varit jag.

Domen mot Samir 1986 grundade sig på hans egen berättelse och erkännande, det som han sen tog tillbaka. Samir säger att vänner och familj aldrig ifrågasatt att han är oskyldig, men det senaste årets granskning har gjort skillnad.

– Det har kommit fram en massa saker som inte ens jag kunde se tidigare. Det är skönt att jag inte behöver säga något längre. Bilderna talar för sig själva, säger Samir.

Han berättar om ilskan och hämndbegäret han känt när han fick sitta av straffet för mordet.

– Framför allt mot farsan. Han var den enda människa jag litade på efter att morsan drog, familjehem och svek från myndigheter.

Sen dess har han levt i ett mörker med en ljusning allt för långt bort för att ta sig till säger han. Till dess att hans berättelse nu togs upp igen.

– Så plötsligt var det andra som ville berätta sina historier. Mina styvmödrar, en syster och vänner till mig. Jag hade alltid trott att jag varit ensam om det här. Det var så jag kände det, att det inte fanns någon som brydde sig, säger han.

Försonades med pappa

Efter att ha suttit av sitt straff blev Samir tungt kriminell och har varit fängslad flera gånger. Det har han accepterat, men morddomen menar han var det som startade allt. Ilskan har under åren bytts mot en sorg över det som hände.

– Jag är glad och tacksam över att jag lever. Jag bearbetar sorgen men nu vågar jag leva ett liv och har hopp. Försoningen mellan mig och min pappa 2009 är det viktigaste steget hittills. Jag har inte vågat konfrontera min farsa tidigare utan konfronterade samhället istället.

I dag har han bytt bana och jobbar med att hjälpa ungdomar. Livet är ljust och han har framtidshopp och drömmar. För egen del känner han att året som gått och de avslöjanden som gjorts gett honom upprättelse. En resning skulle betyda att han kan lägga sitt förflutna bakom sig, att det inte följer honom i register.

– Det har hängt över mig att det står där om någon gör ett utdrag, mördare mördare mördare. Men framförallt är det för min son som är 16 nu och min familj, säger Samir.

Han säger att familj och vänner är väl medvetna om hans förflutna men att det varit tabu tidigare. Även de har påverkats av årets avslöjanden.

– Det var bara för några månader sedan som min fru sa: "Det är först nu jag får ta plats i ditt hjärta". Här om dagen sa min son till mig: "Pappa jag är så stolt över dig, det du gör nu". Vi har en helt annan relation nu, även om vi säkert alltid kommer få jobba på den, säger han.

Samirs planer på att bli mästerkock har uppfyllts, om än i det egna köket. Annars vill han fortsätta att jobba med ungdomar som är hans kall i livet, och kanske skriva en bok. 

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få livet tillbaka och börja känna igen. Idag kan jag skratta och gråta på riktigt. Jag är inte längre inlåst i mitt inre fängelse.

Resningsansökan lämnas in i veckan, men om det tas upp av rätten och när är inte klart. Mer om mordet på Samirs styvmamma och vad som hände Samir kan du höra i Aftonbladets grävpod "#Fallet" av Anders Johansson.

Fotnot: Samir hänvisar i texten till Thomas Quick. Han heter numera Sture Bergwall.

Följ ämnen i artikeln