Facebook censurerade ikonisk krigsbild

Uppdaterad 2016-09-12 | Publicerad 2016-09-09

När norska Aftenposten lade upp den ikoniska bilden från Vietnamkriget togs den ned av Facebook. Även norska stadsministerns inlägg med samma bild raderades.

Nu skriver chefredaktören Espen Egil Hansen ett öppet brev till sociala medier-giganten där han anklagar dem för att bedriva censur, skriver DN.

Erna Solberg, statsminister i Norge

Det hela började med att den norske författaren Tom Egeland för ungefär en vecka sedan lade upp ett inlägg med sju ikoniska krigsfotografier. Där fanns den berömda bilden där flickan Kim Phuc flyr från Vietnamkrigets napalmbomber som fotografen Nick Út tagit. Den togs då bort av Facebook som menade att bilden bröt mot deras policy i och med att flickan på bilden var naken. När författaren opponerade sig mot beslutet stängdes hans konto av.

Efter det lade Aftenposten upp samma bild och fick samma krav från Facebook – ”ta bort bilden”.

Riktar kritik mot censuren

Då bestämde sig chefredaktören Espen Egil Hansen för att skriva ett öppet brev till Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

”Lyssna på mig, Mark, för det här är allvarligt. Först skapar du regler som inte skiljer på barnpornografi och berömda krigsfotografier. Därefter efterföljs de reglerna utan att ge utrymme för lite sunt förnuft. Och slutligen censurerar du även kritiken mot och diskussionen om beslutet – och du bestraffar den som vågar yppa kritiken”, skriver han i brevet.

Oro för att Facebook begränsar det fria ordet

I brevet skriver Hansen om vilken viktig plattform Facebook har kommit att bli för både privatpersoner och mediehus världen över. Men med den makten kommer även ett stort ansvar.

”De fria, oberoende medierna har en viktig uppgift i att

lyfta fram information, inklusive bilder, som ibland är obehagliga och som den styrande eliten och kanske även vanliga medborgare inte kan stå ut med att se eller höra men som kan vara viktiga just därför. Medierna har ett ansvar att överväga varenda publikation (...). Den rätten och uppgiften, som alla redaktörer i hela världen har, ska inte undermineras av algoritmer som ditt kontor i Kalifornien kodat fram. (...) Facebook borde skilja på redaktörer och andra Facebook-användare”.

Chefredaktören avslutar med att skriva att han är orolig för att världens viktigaste medium begränsar friheten i stället för att utvidga den.

Facebook: ”Strävar efter att förbättra våra riktlinjer”

Efter brevet lade även den norska statsministern Erna Solberg, tillsammans med flera andra regeringstjänstemän, ut samma bild. Dessa tog Facebook också bort.

”Det är högst beklagligt att Facebook har tagit bort ett inlägg från min Facebooksida. Vad de gör när de tar bort bilder av det här slaget, oavsett hur goda deras avsikter här, är att redigera vår gemensamma historia. Jag hoppas att barn i dag också ska få möjlighet att ta del av och lära sig av historiska händelser och misstag”, skriver hon i ett sms till Aftenposten.

Genom Facebooks nordiska PR-byrå, Spotlightpr.se, säger en anonym källa att de försöker att hitta en balans mellan människors yttrandefrihet och att upprätthålla en trygg miljö.

– Samtidigt som vi ser att den här bilden är ikonisk så är det svårt att dra en gräns mellan att tillåta bilder på ett naket barn i vissa fall och inte i andra. Våra lösningar kommer inte alltid att vara perfekta men vi strävar efter att förbättra våra riktlinjer och hur de efterföljs, säger källan till Aftenposten.

Följ ämnen i artikeln