Varnar för ny rånvåg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-23

Rikskriminalens expert: Det kan komma fler större rån

STORT BYTE Vid helikopterrånet i Västberga, Stockholm kom rånarna över 39 miljoner kronor. Efter polisens specialinsatser sitter några av landets värsta rånare i fängelse, men rikskriminalen varnar för att Sverige snart kan drabbas av en ny rånvåg.

Efter polisens specialinsatser sitter några av Sveriges värsta rånare bakom lås och bom.

Men snart kan en ny rånvåg drabba landet.

– Det kan komma fler större rån, säger Björn Ek, rikskriminalens rånexpert.

Efter flera år på flykt greps förra veckan den misstänkte bankrånaren Tomas Olsson, 34, på Irland.

2005 misstänks han ha rånat SEB:s kontor i Gävle och kommit över runt en miljon kronor. Efter flera år på Irland är han nu fast och rättsprocessen kan fortsätta. Går allt enligt åklagarens plan hålls häktningsförhandlingar i morgon.

Tomas Olsson har flera gånger dömts för rån och har tidigare bland annat dömts för rånplaner tillsammans med den så kallade Världsmästarligan.

”En stor krets”

Aftonbladet har nu kartlagt några av de runt 50 personer i Sverige som ligger bakom de största rånkupperna.

– Det är mellan 50 och 60 personer som är kapabla till de mer spektakulära rånen. Men det finns också en stor krets runt omkring dem, säger Björn Ek, rånsamordnare på rikskriminalpolisen.

De flesta bor i Stockholm och har en tung kriminell bakgrund. I belastningsregistren ser historien nästan alltid ut på samma sätt. Det börjar i tidiga tonåren med stölder och snatterier. Fortsätter med butiksrån och våldsbrott. Och slutar med några av Sveriges mest uppmärksammade rånkupper.

Färre stora kupper

– Det är multikriminella personer som klättrar uppåt i den kriminella hierarkin.

Men något har hänt.

Första hälften av 2000-talet var Sverige på topp fem-listan i Europa över tunga värdetransport-rån. Mångmiljonkupperna på Arlanda, Akalla och Hallunda skakade om polisväsendet och värdetransportbranschen. De stora kupperna har blivit färre på senare år. Helikopterrånet var ett undantag. Även bankrånen har blivit färre och var förra året nere i 29.

2008 var de hela 110.

Sitter i fängelse

En av förklaringarna är samarbete mellan branschen och polisen. En annan är att polisen sett till att flera av de tyngsta rånarna sitter bakom lås och bom.

– Många sitter inne och andra har valt annan kriminalitet. Man väljer det som ger mest pengar för minst risk.

Men inom loppet av några år kommer flera av de tunga rånarna att ha avtjänat sina straff. Och historien talar ett tydligt språk: de flesta har återfallit i tunga brott.

Rikskriminalens Björn Ek ser den risken.

– Det är alltid så att det kan komma större rån, men vi tror inte att det blir lika allvarligt som det var fram till 2007.

Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank som för statistik över bankrån, tror att en framtida rånvåg drabbar en annan bransch.

– Jag tror att det blir värdetransporterna igen. Intresset för oss banker har minskat hos de här killarna, eftersom vi dragit ner kontantvolymerna.

– Men det finns säkert folk som just nu sitter och smider planer på hur de ska komma runt det där på ett finurligt sätt.