Hundratals IS-anhängare har rymt från fångläger i Syrien

Av: Christoffer Nilsson, Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkiets offensiv i nordöstra Syrien fortsätter med hårda strider.

Minst 785 personer med IS-koppling har rymt från det kurdiska fånglägret Ain Issa i samband med flyg- och artilleriattacker, rapporterar Reuters.

De turkiska styrkornas invasion har pågått i fem dagar.

Turkiskstödd syrisk milis drabbade på söndagen samman med de kurdiska styrkorna i och kring de syriska gränsstäderna Ras al-Ain och Tel Abyad. Samtidigt sköt turkisk militär artilleri och genomförde flyganfall i området.

Staden Suluk, ungefär tio kilometer från gränsen mot Turkiet, har intagits av de turkiska styrkorna, skriver den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Uppgifter: Anarki i lägret

Hundratals IS-anhängare har rymt i samband med flyganfall mot byarna i närheten av lägret Ain Issa norr om Raqqa, rapporterar Reuters.

Enligt den kurdiskledda alliansen handlar det om 785 kvinnor och barn som brutit sig ut. Det ska finnas nästan 1 000 utländska kvinnor och barn med IS-koppling i lägret.

Bilder och filmer från platsen visar hur personer springer från lägerområdet.

Bilden visar när människor rymmer ut ur lägret.
Foto: SOHR, Syriska människorättsobservatoriet
Bilden visar när människor rymmer ut ur lägret.

I ett uttalande säger kurderna att ”legosoldater” attackerat lägret samtidigt som fångar övermannat vakterna och öppnat grindarna inifrån.

Rami Abdulrahman, ordförande för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), säger med hänvisning till källor inne i Ain Issa att det råder ”anarki” i lägret.

130 000 på flykt

Turkiet uppger på söndagen att man tagit kontroll över Ras al-Ain och belägrar Tel Abyad.

Enligt det turkiska försvarsdepartementet har 480 personer i den kurdiska YPG-milisen ”neutraliserats” under veckans strider, skriver Reuters.

SOHR i sin tur säger att 104 soldater i de kurdiskledda styrkorna, 76 turkiskstödda syriska rebeller samt 52 civila dödats. Ytterligare 18 civila ska ha dödats i Turkiet vid bombningar längs gränsen.

Sedan militäroffensiven inleddes i onsdags har 130 000 civila tvingats lämna sina hem, enligt FN.

1 av 7 | Foto: AP Photo / TT
Turkietstödda syriska rebeller intar staden Ras al-Ain på lördagen.

Amerikaner kan isoleras

Turkiet gick in i Syrien kort efter att den amerikanske presidenten Donald Trump meddelat att USA drar tillbaka sina styrkor från regionen.

En källa uppger för nyhetsbyrån AP att situationen i nordöstra Syrien ”försämras snabbt” och att det finns risk att de kvarvarande amerikanska markstyrkorna isoleras. Det i sin tur ökar risken för konfrontation mellan amerikanerna och de turkiskstödda styrkorna.

Amerikanska specialsoldater vid en bas i Kobane var nära att träffas när platsen besköts av turkiskt artilleri i fredags.

USA:s försvarsminister Mark Esper bekräftar för CBS att merparten av de runt 1 000 amerikanska soldater som finns i området fått order om att förflytta sig söderut.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE