Lastbil blåste av vägen under stormen Lauras framfart

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:

NYHETER

Stormen Laura har svept en lastbil av vägen, knäckt många träd och orsakat strömavbrott.

Och värre blir det under kvällen.

SMHI har nu utökat sin klass 2-varning och flera tågsträckor stängs nu av.

– Stora tak har blåst av från hus, säger Göran Holmberg, Trafikverket.

Det var vid lunchtid som den hårda vinden fick en lastbil att köra av vägen vid Eslöv. Söder om Halmstad orsakade blåsten strömavbrott för tusen personer. Det är stormen Laura som har gett sig till känna.

SMHI klass 2-varnade i går för stormbyar men har nu utökade antalet områden. Just nu är klass 2-varningar utfärdade för västkusten, Halland, Skåne, Kronobergs län, Kalmar län, Öland, Blekinge och Gotland.

– Vinden har uppnått stormstyrka på flera håll, kraftigast har den varit på Hanö där det blåser 33 sekundmeter. Längs kusten har stationerna uppmätt styrkor på 30 sekundmeter. Som allra värst blir det under eftermiddagen och kvällen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Flera tåg har ställts in på grund av Laura.
Foto: Arne Dedert / TT
Flera tåg har ställts in på grund av Laura.

”Vill inte riskera att något händer”

Trafikverket har nu utökat antalet avstängda tågsträckor.

– Vi har stängt av Malmö-Trelleborg på grund av exempel där stora tak blåst av från hus och hamnat intill järnvägen. Vi vill inte riskera att resenärerna fastnar i tåg på rälsen, säger Göran Holmberg, Trafikverket.

De tågsträckor som stängts av är Malmö-Trelleborg, Halmstad-Värnamo, Kristianstad-Karlskrona, Kalmar-Linköping, Ystad-Simrishamn. Även Öresundsbron är avstängd sedan klockan 10.

Samtliga avstängningar, förutom sträckan Kristianstad-Karlskrona, bedöms fortgå hela natten.

– Vi räknar med att starta normalt igen klockan 05 fredag morgon, så får vi tid på oss att syna vägarna och åtgärda eventuella problem, säger Holmberg.

”Kan slå till väldigt fort”

Trafikverket uppmanar bilister till extra försiktighet i blåsten.

– Många träd har fallit på det mindre vägnätet, framförallt i Skåne. Man bör undvika sträckor där träd står nära vägkanten och hålla hastigheten, säger Holmberg och fortsätter:

– Det kan se hur lugnt ut som helst, men om man är på en liten landsväg och en stormby på 33 sekundmeter kommer slår det till väldigt fort.

Enligt SMHI bör vindarna ha avtagit under fredagsmorgonen.

Publicerad:

LÄS VIDARE