Hon visar kärlekens båda sidor

Publicerad 2013-08-11

Lisa Nilsson som sommarpratade i P1 söndagen den 11 augusti

Lisa Nilsson gnuggar skiten ur våra känselspröt. Själv har hon redan tagit sig runt hörnet, till lyckan.

Hon sänder sitt sommarprogram live från Radiohuset i Stockholm. Varför står oklart, men Lisa Nilsson stakar sig inte en gång. Bravo.

Låt oss ta det från slutet. Lisa Nilsson vet alltså uppenbarligen att hon sänder en söndag. Därför borde hon rimligtvis veta att majoriteten av den svenska befolkningen ligger och vrider sig i söndagsångest.

Då är det faktiskt olagligt att spela ”Both sides now” av Joni Mitchell, också känd som världshistoriens mest tårframkallande låt.

Särskilt när hon har lämnat sitt programs mörker och närmat sig lyckoruset i att ha två barn och en man som älskar henne.

Antagligen är det meningen. Hon vill väcka känslor och hon gör det genom att visa kärlekens båda sidor.

Det bränner till inombords när Lisa Nilsson berättar om ambivalensen som alla kan relatera till. Att omgärdas av nederlag och slutligen våga öppna sitt hjärta för kärlek igen. Att vakna bredvid en ny, med hjärtklappning och jubel.

Att se denna person stiga ut ur lägenheten, för att sedan sitta ensam med telefonen i handen och skicka det där meddelandet. På tok för tidigt och med desperation i tonen: ”Du får inte försvinna nu”.

Lisa Nilsson sänker garden och berättar om rädslan för att bli lämnad och vad den gjorde med henne. Hon utvecklade försvarsmekanismer, vågade inte bekänna färg och berätta vad hon tyckte om sina nära. Hon använde sitt kändisskap som sköld mot verkligheten.

Men så vände livet. Mannen svarade på det där meddelandet. Ett år senare hade de fått sitt första barn. Och hon vågade bekänna färg tills att bubblan sprack. Två familjemedlemmar försvann, men världen gick inte under.

Lisa Nilsson klarade sig. Hon vann mot demonerna, även om de ständigt lurar bakom hörnet som hon vågade lämna.

”Att leva med sorg är också att leva”, säger Lisa Nilsson.

En klen tröst mitt i söndagsångesten.