Victoria sågades av Ribbing

Uppdaterad 2014-12-11 | Publicerad 2014-12-10

Årets fest är över.

Kronprinsessan Victoria hyllades för sin klänning, men mötte samtidigt kritik – i SVT:s direktsändning.

Vid 16.30 drog prisutdelningarna i Stockholms Konserthus i gång. Sammanlagt 11 pristagare mottog sin medalj från kungen, innan det var dags för den stora festen.

Victoria får kritik - från Ribbing

Kungafamiljen anlände i samlad tropp, passande nog sist av alla hedersgäster. På röda mattan hälsades de av ett 50-tal barnscouter - som gjorde honnör åt kungligheterna.

Kronprinsessan Victoria kom till festen i en röd, vid, axelbandslös sidenklänning – som superhyllades av experterna.

Men Victoria väckte även uppmärksamhet när hon valde att bära serafimierorderns band på bar hud. Ett brott mot etiketten, enligt folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

– Det kanske hon har glömt just i dag, säger hon till SVT:s programledare Ebba Kleberg von Sydow under direktsändningen.

Men Ribbing passade på att lägga in en brasklapp.

– Hon kanske har ett axelband där, det vet inte jag, säger hon.

"Inget man gör av misstag"

Men Mats Danielsson, författare och etikettexpert, tror snarare att etikettsbrottet var medvetet.

– Grundregeln är att ordensband inte bärs mot bar hud, de ska bäras på tyg. Men det här är ingen tillfällighet. Kolla på hennes klänning - den är otroligt vacker och drottninglik. I linje med det här har man valt att bryta lite mot protokellet. Det är inte något man gör av misstag, säger han.

Danielsson hyllar dessutom tilltaget.

– Jag gillar att Victoria vågar utmana etiketten och visa att ingenting faller bara för att man inte gör som man alltid har gjort. Bra där, Victoria!

En kvinna bland pristagarna

Pristagarna i kemi är Eric Betzig, Stefan W Hell och William E Moerner. De prisas för sin upptäckt av flourescerande molekyler som underlättar undersökning av små, små molekyler i mikroskop.

Fysikpristagarna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura mottar pris för sin uppfinning av blå lysdioder. Medicinpristagarna, med årets enda kvinnliga pristagare, har upptäckt ett positioneringssystem, en slags "inre GPS" i hjärnan. Två av pristagarna är norska, May-Britt Moser och Edvard Moser. Den tredje är John O´Keefe.

Ekonomipriset går till Jean Tirole för hans analys av "marknadsmakt och reglering" och litteraturpristagaren Patrick Modiano får pris för sina litterära skildringar av Paris under ockupationsåren.

Chris och Sofia gör Nobeldebut

Kungen delade traditionsenligt ut priserna innan portarna slogs upp för middag och fest i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm.

Och i år har hade monarken med sig hela familjen.

Både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria deltar, efter att ha lämnat återbud förra året. Prins Carl Philip finns på plats tillsammans med fästmön Sofia Hellqvist, som precis som Chris O'Neill gör Nobeldebut.