Putins tal stördes av dödlig terrorattack

Publicerad 2014-12-05

Vladimir Putin gick ut stenhårt i sitt "årliga tal om tillståndet i nationen" och försvarade krigshandlingarna på Krim.

Men presidentens maktdemonstration distraherades av en generande terrorattack bara timmar tidigare.

Totalt dog 19 personer i dådet.

Följ ämnen
Ryssland

Rysslands president höll sin vana trogen ett årligt tal till nationen på torsdagen. I sitt egenskrivna tal varnade presidenten den ryska befolkningen för att svåra tider väntar framöver, uppger BBC. Han anklagade västmakterna för att försöka resa en ny järnridå i och med de pågående sanktionerna - och försvarade annekteringen av Krim som han kallade för Rysslands "andliga vagga".

Sköt mot skola

Men bara timmar innan det hårdföra talet skakades Vladimit Putin av en dödlig attack i delrepubliken Tjetjenien. Tidigt på torsdagen slog tungt beväpnade män till mot en polispostering i huvudstaden Groznyj och stormade sedan två byggnader, varav en skola, i närheten. Skottlossning utbröt och senare meddelade ryska myndigheter att 19 personer dödats, flera av dem poliser. Enligt den tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov, som rest till Moskva för att lyssna på Putin, dödades nio militanter, uppger AP.

På tv-bilder från rysk statlig media syntes hur säkerhetsstyrkor avfyrar automatvapen och granatkastare mot den tre våningar höga skolbyggnaden som ska ha ockuperats av extremister.

Kopplat till talet

AP rapporterar att skjutningen sätter punkt för den fleråriga stabilitet i delrepubliken som byggt på att Kreml kontrollerat området med järnhand. Det relativa lugnet i området har tidigare gett Putin möjlighet att deklarera sin seger mot den islamiska extremismen i området efter åratal av krig.

Enligt bedömare hade attacken troligen en direkt koppling till Putins tal senare samma dag.

"Nattens attack i Groznyj verkar meningslös om man inte beaktar det som ett försök till att genera Putin bara timmar innan hans årliga tal till parlamentet", twittrade Dimitrij Trenin, chef för forskningscentret Carnegie Moscow Center.

Tar på sig ansvaret

I sitt tal kommenterade Putin kort attacken med att han är trygg med att lokala tjetjenska styrkor är kapabla att hantera "rebellerna" i delrepubliken som enligt honom är understödda av utländska makter.

För journalister i Moskva uppgav den tjetjenske guvernören Ramzan Kadyrov att militanterna som utfört attacken hade kopplingar till Doku Umarov - ledaren för de islamiska militanterna i Nordkaukasus, som dödades förra året.

I en video som publicerades  på nätet efter attacken tar en man på sig ansvaret för dådet. Han hävdar i meddelandet att han agerade på order av den tjetjenske islamistledaren Aslan Byutukayev som också går under namnet Emir Khamzat, rapporterar AP.

Följ ämnen i artikeln