'IS har bränt ihjäl upp till 40 personer i Irak'

Publicerad 2015-02-19

Upp till 40 personer uppges ha bränts till döds i Irak av terrorsekten IS.

Uppgifterna kommer från irakiska myndigheter och Pentagon undersöker äktheten i dem.

Samtidigt ökar oron för IS framfart i Libyen.

Medlemmar ur Islamiska staten på marsch genom syriska Raqqa.

Tidigare i veckan kom de första uppgifterna om att terrorsekten Islamiska staten skulle ha bränt ihjäl en stor mängd människor i Irak.

Nu säger den lokalpolitikern Sabah Karkhout att militära befäl bekräftat för honom att IS dödat minst 40 poliser och stam-män i närheten av staden al-Baghdadi i Anbarprovinsen. De flesta av offren ska ha bränts ihjäl, enligt Karkhout.

Det var i förra veckan som IS tog kontroll över stora delar av den irakiska staden i Anbar, rapporterar CNN.

Nyhetskanalen skriver att de inte själva kunnat bekräfta uppgifterna om att personer skulle ha bränts ihjäl, även om irakiska säkerhetsstyrkor lämnat vittnesmål till CNN om att poliser och stamfolk dödats av IS.

”Skulle inte överraska”

Pentagons talesperson konteramiral John Kirby sa under en pressträff på onsdagen att han hört talas om händelsen och också sett bildmaterial.

– Det skulle givetvis inte överraska någon av oss här om det visare sig vara autentiskt och sant, sett till vilka vidrigheter den här gruppen fortsätter att utsätta oskyldiga civila för. Men vi tittar på det nu och kan i nuläget inte bekräfta uppgifterna.

Kommer slå tillbaka

Samtidigt växer oron för IS framfart i Libyen. I söndags släppte terrorsekten en video vilken tycktes visa hur 21 kristna egyptier får sina halsar avskurna vid i libysk strand. Egypten svarade i måndags genom att bomba ett flertal mål i Libyen.

I tisdags sa den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi att landet kommer att slå tillbaka mot alla nationella säkerhetshot. Han menar också att en FN-stödd koalition är det bästa sättet att slå tillbaka mot militanta grupper.

Fruktar allianser

På andra sidan Medelhavet, i Italien, är oron stor för vad IS framfart ska innebära, samtidigt som två rebellstödda regeringar strider om makten i Libyen, skriver the Independent.

Man fruktar att lokala miliser ska alliera sig med IS för att göra politiska vinningar.

– Det finns en uppenbar risk för allianser mellan Daesh (IS, red.anm) och lokala grupper. Situationen måste övervakas med maximal vaksamhet, sa Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni i det italienska parlamentet.

Italien säger sig vara redo att stöda en FN-ledd koalition och att träna en nationell libysk armé, för att reda ut kaoset i landet. Däremot behöver de politiska motståndarna i landet komma överens innan ett sådant steg kan tas, menar landet försvarsminister Roberta Pinotti.

Följ ämnen i artikeln